twitter

Priče inspirisane Pekićem „Pre vremena čuda“ u prodaji od 30. jula

Izdavačka kuća Laguna u ediciji „Talasi“ danas objavljuje jedinstvenu antologiju inspirisanu Pekićem „Pre vremena čuda“ i time se pridružuje obilježavanju devedesete godišnjice rođenja velikog pisca.

Šesnaest domaćih autora, različitih senzibiliteta i književnog izraza, prihvatilo je poziv da u slavu jednog od najvećih i najplodnijih srpskih pisaca napiše priče koje će nas, svaka na svoj način, još jednom podsetiti na „Besnilo“, „Vrijeme čuda“, „Zlatno runo“, „Godine koje su pojeli skakavci“, „1999“, „Pisma iz tuđine“ i mnoge druge Pekićeve knjige koje su, ispostavlja se, danas mnogo aktuelnije nego što su to bile u vrijeme kada su nastajale.

„’Besnilo’ Borislava Pekića se od izbijanja pandemije kovida-19 čita kao svojevrsna vakcina. Ko je ’primio’ dovoljnu dozu Pekića, stekao je dovoljan broj književnih antitijela da sve ono što nas tek čeka pregura bez većih problema. Jer šta god da se desi – Pekić je o tome već pisao“, istakao je pisac Vule Žurić koji je i priredio ovu knjigu i dodao: „Ova činjenica je mogla da pomogne ali i odmogne domaćim piscima koje smo početkom godine pozvali da daju svoj pripovjedački doprinos obilježavanju devedesete godišnjice rođenja Borislava Pekića. Mogli su, dakle, da pišu o zarazi, o distopiji, o neupokojenim vampirima, odbrani i poslednjim danima, uspenju i sunovratu, godinama koje su pojeli skakavci, da pišu ’kao’ Pekić ili da pišu ’o’ Pekiću. Pandemija je uticala da nekoliko pozvanih pripovjedača izabere upravo ’Besnilo’ kao polaznu tačku svojih omaža velikom majstoru beskrajnog pripovjedanja, ali ova zbirka jeste i svojesvrstan indeks svih najvažnijih Pekićevih tema i književnih postupaka koje je koristio“.

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima sa Pekićem. Potom slijedi 14 priča u kojima ćete ili sresti Pekića kao glavnog književnog junaka ili ćete prepoznati neku od omiljenih Pekićevih tema. Na samome kraju čekaju vas dva nova, pekićevska pisma iz tuđine, iz pera Vesne Goldsvorti.                                       

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                          

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.