twitter

Nolanov “Tenet” u srpskim bioskopima prije premijere u Americi

Holivudski studio “Vorner Bros” (Warner Bros) saopštio je da će dugo očekivani naučnofantastični triler “Tenet” Kristofera Nolana biti pušten u distribuciju 26. avgusta u određenom broju zemalja Evrope i Azije, među kojima je i Srbija, dok će publika u Sjedninjenim Američkim Državama, prema sadašnjim planovima, blokbaster od kog se očekuje da vrati gledaoce u bioskope i spase distributere bankrota, gledati tek od 3. septembra.

Iz holivudskog studija saopšteno je da “Tenet” neće imati tradicionalnu bioskopsku premijeru, s obzirom na to da je Severna Amerika kao najveće filmsko tržište i dalje zatvorena, ali su se ipak odlučili za distribuciju u drugim zemljama “koje otvaraju bioskope i kojima su preko potrebni novi holivudski naslovi da bi privukli publiku”.

Neobična strategija američkog studija, prouzrokovana situacijom sa pandemijom, podrazumeva da će film prije Amerike biti prikazan u 70 zemalja, uključujući i Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku, Japan, Koreju i Rusiju.

Film najprije, prema pisanju “Varajetija”, stiže u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Egipat, Estoniju, Finsku, Francusku, Holandiju, Mađarsku, Island, Indoneziju, Italiju, Koreju, Letoniju, Litvaniju, Portugal, Srbiju, Slovačku, Švedsku, Švajcarsku, Tursku, Ukrajinu i Veliku Britaniju.

Ipak, situacija je još rizična za Nolanov film, čiji je budžet 200 miliona dolara. “Vorner Bros” čeka i trenutak kada će film moći u kineske bioskope, s obzirom da je riječ o drugom po veličini svjetskom tržištu.

Kada je počelo otvaranje bioskopa u Kini, prikazivači su isključivo birali filmove kraće od dva sata zbog primjene mjera dezinfekcije (“Tenet” traje dva i po sata), ali u poslednje vrijeme rezervisali su filmove “Hari Poter i kamen mudrosti”, “Početak” i druge starije naslove koji traju i duže, što upućuje na ublažavanje mjera.

Od “Taneta” prikazivači u cijelom svijetu su očekivali da ponovo privuče publiku u bioskope, koji su zatvoreni u martu, ali novi nalet korone i mjere koje se primenjuju, dodatno su zakomplikovali situaciju. U Srbiji su bioskopi još zatvoreni, a početkom jula domaći distributeri i prikazivači naveli su da će otvaranje biti prolongirano za najmanje mjesec dana.

Američki najveći bioskopski lanac AMC najavio je ponovno otvaranje bioskopa od sredine avgusta, dok “Regal” i “Sinemark” (Cinemark) još ne otkivaju svoje strategije. Neki nezavisni prikazivači su bioskope otvorili u pojedinim američkim državama, ali u Njujorku i Kaliforniji još uvijek razmatraju kada bi publika mogla da se vrati u bioskopske sale, piše “Gardijan”.

Manje od 20 odsto bioskopa je trenutno otvoreno u SAD.

“Tenet”, u kom igraju Džon Dejvid Vošington i Robert Petinson, trebalo je da bude u bioskopima još sredinom jula, ali je početak distribucije Nolanovog blokbastera već treći put je odložen.                                 

                                                                                                                                                       

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                          

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.