twitter

DŽ.R.R. TOLKIN: BIOGRAFIJA u izdanju Publik Praktikuma

U izdanju Publik Praktikuma nedavno je objavljena knjiga Dž.R.R. Tolkin: Biografija (1976) iz pera Hamfrija Karpentera – djelo koje se smatra najboljom i najpotpunijom biografijom oca moderne epske fantastike.

Hamfri Karpenter je ovu knjigu zasnovao na razgovorima sa prijateljima i porodicom Dž.R.R. Tolkina, kao i kroz potpun pristup Tolkinovim zapisima, dokumentima, pismima, dnevnicima i drugim pisanim dokumentima koja su mu omogućila da pronikne u sve piščeve tajne.

Knjiga pruža širok uvid u relativno miran Tolkinov život i otkriva kako su nastali legendarni junaci iz univerzuma Srednje zemlje, kako su Tolkinova porodica i profesorska karijera uticali na piščevo djelo, koliko mu je vremena trebalo da stvori vilovnjačke jezike, i mnoge druge zanimljivosti.

Centralno mesto u Karpenterovoj pripovesti čini Tolkinova preokupacija mitologijom koja dolazi do najvećeg izražaja u njegovoj posthumno objavljenoj knjizi Silmarilion, ali i u ranijoj vilovnjačkoj poeziji, Hobitu i nezaobilaznom Gospodaru prstenova.

Kroz priču o mitologiji, Karpenter u pozadini skicira Tolkinov život počev od bolnog detinjstva i gubitka oba roditelja i dragocenog uticaja oca Frensisa, preko ratnih iskustava, romanse i kasnije braka sa Edit, pa do filološkog rada, pridruživanja književnom kružoku Inklinga i prijateljstva sa K.S. Luisom.

Prevod knjige uradila je Tatjana Bižić.

Hamfri Karpenter rođen je u Oksfordu 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Kebl na Oksfordskom univerzitetu. Posle toga je nekoliko godina radio na BBC-u, a nastavio je da snima za ovu kuću i pošto je 1975. godine postao pisac s punim radnim vremenom. Napisao je i biografije Inklinzi (Klajv Stejpls Luis i njegov krug), za koju je dobio nagradu „Somerset Mom“, Vistan Hju Oden, nominovanu za Votbredovu nagradu, i Isus (u ediciji Velikani prošlosti). Autor je nekoliko knjiga za decu, kao i studije o književnosti za najmlađe Tajni vrtovi, a sa svojom suprugom Mari Pričard priredio je Oksfordski priručnik o književnosti za decu. Godine 1984. Američka akademija i institut za umetnost i književnost dodelila mu je nagradu „Edvard Morgan Forster“. Preminuo je 2005. godine. 

                                                                                                                                                                            

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                            

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                                                                                                

Redakcija portala Refesticon