twitter

OSETSKE PRIČE O NARTIMA – legende o junacima sa Kavkaza

Mlada beogradska izdavačka kuća Darma, pokrenuta s namjerom da domaćim čitaocima ponudi vrijedna djela manje poznatih književnosti, objavila je Osetske priče o Nartima – knjigu drevnih pripovjesti kavkaskih naroda o mitskim junacima, Nartima.

Tradicionalne legende, za koje se vjeruje da su nastale u 8. i 7. vijeku prije nove ere, govore o mitskim junacima natprirodnih moći i njihovim borbama, ljubavima i susretima sa smrću.

 Motivi i zapleti u pričama, koje su po prvi put prevedene na naš jezik, pokazuju velike sličnosti sa nordijskom i grčkom mitologijom, elementima kulture drevne Indije, kao i mitovima i bajkama mnogih drugih naroda.

 Zanimljivost ovih priča leži i u specifičnoj moralnoj ambivalentnosti njihovih likova, koja naznačava drugačije shvatanje dobra i zla i surovosti koja se često iskazuje kao suštinska odlika postojanja.

 Porijeklo imena Nart se ne zna, ali se pretpostavlja da potiče od protoiranskog „nar” u značenju čovjek ili junak. Svijet Narta obilježen je prividnim protivrječnostima: poetičnost, fina osjećajnost i tragika prožeti su elementima skitske surovosti; lukavost i pritvornost iskazuju se i kod velikog i plemenitog junaka; osveta je sveta, bogovi nisu bezgrešni.

 Pripovjetke zastupljene u knjizi Osetske priče o Nartima sa ruskog jezika prevela je Ana Selić. Knjigu čine još i detaljna objašnjenja, rečnik i pojmovnik, te obiman pogovor iz pera prevoditeljke „O nartima, ili kako zaslužiti pjesmu“. Unutrašnje stranice krase ilustracije Aleksandre Kozić.

 Osetske priče o Nartima je prva od tri knjige sa izborom drevnih priča sa Kavkaza, koje Darma planira da objavi. Preostale dvije izaći će iz štampe do kraja godine, a kako je za sajt Art-Anima otkrila urednica Nađa Parandilović, izbor priča načinjen je brižljivo kako bi se zadržala hronologija a sve tri knjige imaće po tri tematski grupisane cjeline.

 Knjigu Osetske priče o Nartima čine celine: „Varhag i njegovi sinovi“, „Šatana i Urizmag“ i najobimnija „Soslan“.

 

Izvor i foto: art-anima.com                                                                                                         

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                 

Redakcija portal Refesticon                                                                                                 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.