twitter

Stigao je PANOV LAVIRINT u proznoj varijanti

Slavni meksički režiser Giljermo del Toro i čuvena nemačka književnica za decu i mlade Kornelija Funke udružili su kreativne snage kako bi ljubiteljima kultnog filma Panov lavirint (2006), ponudili proznu verziju te potresne priče koja uspešno povezuje fantaziju i surovu realnost rata.

Roman koji iznova dokazuje da je fantastika najpogodniji način za istraživanje užasa i čuda ljudskog srca, nedavno je doživeo izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući Čarobnoj knjizi.

Smešten u period nakon Španskog građanskog rata, tačnije u 1944. godinu, Panov lavirint govori o devojčici Ofeliji, koja otkriva fantastični svet šumskih bića kada je majka odvede u severnu Španiju da se pridruže njenom očuhu, ogorčenom kapetanu Frankove fašističke armije

U bajkama postoje ljudi i postoje vukovi, postoje zveri i mrtvi roditelji, postoje devojčice i mračne šume. Ofelija zna sve to, kao i svaka mlada žena s glavom punom priča. Stoga od prvog trenutka zna šta je kapetan zapravo, i pored njegove divne uniforme, sjajnih čizama, kožnih rukavica i širokog osmeha. On je vuk.

Ipak, ništa je nije pripremilo na grozničavu stvarnost kapetanove jezive kuće, usred guste šume pune mnogih skrivenih stvari: napola zaboravljenih priča o izgubljenim bebama, odmetnutih boraca za slobodu koji se kriju od vojnika i, pre svega, jednog lavirinta sa zverima i vilama.

Niko ne može sačuvati Ofeliju od lavirinta koji je uvlači u sopstvenu priču, gde su čudovišno i ljudsko nerazdvojno povezani i gde kroz žile mitova teče topla krv.

Prevod romana potpisuje Zvezdana Šelmić.

Kornelija Funke, jedna od najpoznatijih nemačkih spisateljica književnosti za decu i omladinu, rođena je 10. decembra 1958. godine u Dorstenu, u Nemačkoj. Počela je da piše nakon završenih studija pedagogije i grafike. Najveći internacionalni uspeh postigla je knjigama Kralj lopovaZmajev jahač, kao i naslovima koje čine trilogiju Svet od mastila. Njene knjige prevedene su na više od trideset jezika.

Giljermo del Toro Gomez poznati je meksički reditelj, rođen 9. oktobra 1964. godine u Gvadalahari. Filmom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac. Suosnivač je Filmskog festivala u Gvadalahari, a osnovao je i produkcijsku kuću Tekila Gang. Film Panov lavirint doneo mu je Nagradu Goja za najbolji film 2006. godine, dok 2007. osvaja čak tri Oskara – za scenografiju, fotografiju i šminku. Režirao je filmove: HelbojHelboj 2Blejd 2Panov lavirintĐavolja kičmaMimikaKronos. Zajedno sa Čakom Haganom, napisao je trilogiju Soj. Godine 2017. režirao je film Oblik vode, za koji je dobio sedam nominacija za Zlatni globus, dvanaest nominacija za BAFTA nagradu i trinaest nominacija za Oskara.

 

Izvor i foto: art-anima.com                                                                                                                                                                                                               

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                                                                                                                 

Redakcija Portala Refesticon                                                                                                                                                                                                           

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.