twitter

Raspisan konkurs za priče 16. Festivala fantastične književnosti u Pazinu

Organizacioni odbor 16. Festivala fantastične književnosti u Pazinu i Vijeće srpske nacionalne manjine istarske županije u Puli raspisali su konkurs za „priče o manjinama“.
 
Kako je naveo jedan od organizatora festivala Mirko Grdinić traže se priče iz žanrovskog spektra naučne fantastike, fantazija ili natprirodnog horora koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive manjina u društvu. Pri tome se misli na manjinu kao grupu koja je malobrojnija u odnosu na ostatak stanovništva i nije u dominantnom položaju, a čiji pripadnici imaju obilježja koja se razlikuju od obilježja ostatka stanovništva i makar samo implicitno održavaju osjećaj solidarnosti usmjeren na očuvanje svojih obilježja u najširem smislu pojma. 
 
''Poželjne su priče koje imaju pozitivnu intonaciju u obradi teme. Po želji, ako vas nadahnuće posluži, a nipošto vas na to nećemo obvezati, poželjno je da smjestite radnju svoje priče na područje Istre, u gradove Pulu, Rovinj, Labin, Umag, Poreč, Vodnjan, Medulin i Fažanu, a bilo bi lijepo da spomenete i Grad Pazin. Ako vam to ne odgovara, manjinskim temama se možete pozabaviti na bilo koji fantastičan način'' kaže za Radio Bijelo Polje Mirko Grdinić, predstavnik partnerskog festivala koji se već po šesnaesti put održava u Istri od  avgustu.
 
Prema propozicijama konkursa prihvataju se priče napisane na hrvatskom jeziku ili na drugim jezicima s kojih ne treba prevoditi, dužine do 10 novinskih kartica (18.000 znakova, uključujući i razmake!). Priče moraju biti originalne i neobjavljene. Neobjavljenom pričom smatra se ona koja nije pružena na uvid javnosti još ni na koji način, bilo u  štampanom ili u elektronskom obliku, uključujući i internet.
Priče treba slati isključivo elektronskom poštom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
kao dodatak poruci, u RTF formatu, bez zaglavlja, podnožja, numeracije stranica i ikakvih drugih posebnih formatiranja teksta, na latinici u fontu Times New Roman. Priče moraju biti potpisane imenom i prezimenom autora. Na kraju priče u nastavku teksta treba dostaviti kratku bio-bibliografiju autora, odnosno bilješku o piscu, te autorove kontakt podatke uz obaveznu e-mail adresu i broj telefona. 
Priče koje pristignu u drugim formatima ili prijave koje ne sadrže sve propisane elemente, neće se ni otvarati, odnosno neće se uzimati u obzir.
Komisija će izabrati najbolje priče za objavljivanje u zajedničkoj zbirci, koja će biti predstavljena na 16. Festivalu fantastične književnosti koji će se održati u Pazinu i Puli, od 25.-27. avgusta 2017. godine.
 
Priče odabrane za objavljivanje u zbirci se ne rangiraju i ne nagrađuju posebnim nagradama. Autori čije se priče odaberu za zbirku biće pozvani da svoje priče predstave na spomenutom Festivalu. Rok za slanje priča je 15. jun 2017. godine.
 
Tekst: Enida Omerhodžić