twitter

Goran Petrović dobitnik nagrade ”Stanislav Lem”

Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koju dodeljuje IKC Solaris za fantastiku u književnosti, a koji je radio u sastavu – prof. dr Sava Damjanov, (predsjednik) Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorka Solarisa) donio je odluku da priznanje za 2020. godinu ponese akademik Goran Petrović.

U najužem izboru su bili još Aleksandar Gatalica i Aleksandar Tešić a prethodni dobitnici su: Jovica Aćin, Đorđe Pisarev, Ilija Bakić, Filip David i Zoran Živković. Nagradu čini jedan vrhunski švajcarski ručni časovnik, plaketa i komplet izabranih djela Stanislava Lema.

U obrazloženju žirija se kaže: „Mada se nikako ne bi moglo reći da je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Goran Petrović (1961) tipičan predstavnik fantastičke literature ili postmodernizma, fantastika u njegovom djelu najčešće je upravo takvog (postmodernog) karaktera. Postmoderni oblici fantastike najuočljiviji su u njegovim ranim knjigama kao i u romanu Opsada crkve Sv.Spasa“, ali prisutni su i kasnije, posebno u njegovoj pripovjedačkoj umjetnosti. Biblioteka i stvarni ili fiktivni dokument osnovni su izvor takvog fantastičkog diskursa, ali i kada se nadahnjuje nekim tradicionalnijim – tj. univerzalnijim – izvorima (oniričkim, na primjer), on ih preoblikuje shodno civilizacijskoj paradigmi naše epohe. Upravo se u toj tački može videti izvjesno srodništvo sa Stanislavom Lemom, majstorom fantastike: iako je svoja najvažnija djela (recimo Solaris) zasnivao na klasičnim SF premisama, ona prevazilaze te okvire, kao i okvire same fantastičke literature, i čitaju se kao arhetipski antropološki ili metafizički narativi. Književno djelo Gorana Petrovića, dakle, nikako nije moguće ograničiti poetikom koja bi bila prva (površna) asocijacija na naziv nagrade koju mu dodjeljujemo, ali takođe nikako nije moguće ni oduzeti mu značaj u kontekstu srpske fantastike kraja 20. i početka 21. vijeka. Srećom po laureata, našu književnost ali i samu instituciju ove nagrade, to nije jedini umjetnički značaj njegove proze.“

Ceremonija uručenja nagrade zakazana je za 8. mart u 13.00 časova na novosadskom Salonu knjiga a o laureatu će govoriti Sava Damjanov i već po ustaljenoj praksi, prethodni dobitnik nagrade – Jovica Aćin.

Ranije je objavljena zbirka priča Sazvježđe Lem u kojoj su se našle priče svih pisaca do sada nominovanih za nagradu „Stanislav Lem“.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.