twitter

Francesco Verso počasni gost na ovogodišnjem FantaSTikonu

Francesco Verso je višestruko nagrađivani talijanski SF pisac i urednik. Objavio je Antidoti umani, e-Doll, Livido, Bloodbusters i I camminatori. Livido (koji je na engleski jezik prevela Sally McCorry pod nazivom Nexthuman) i Bloodbusters su objavljeni i u SAD-u, UK i Kini. Kao urednik rad na multikulturalnom projektu Future Fiction u kojem objavljuje najbolje SF prevode iz 20 zemalja svijeta na 8 različitih jezika. Projekat je dobio Best Publisher Award na EuroConu 2019. u Belfastu, a više o njemu možete pronaći na www.futurefiction.org. 

Francesco će na FantaSTikonu ponuditi bogat program, a dio naših organizatora koji ga je upoznao i slušao na Refesticonu prošle godine u Bijelom Polju (Crna Gora) sa oduševljenjem priča o njegovim predavanjima, količini znanja koju ima i načinu na koji ga prenosi. 

 

1) World Science Fiction: Preserving the Biodiversity of the Future

U globalizovanom svijetu, vrijednost raznolikosti postaje sve važnija. Najbolji način kako održati žanr SF-a živim i modernim, kakav bi po definiciji i trebao biti jer je to žanr transformisanja, jeste upravo različitost u književnim ostvarenjima. Predavanje nam otkriva SF iz drugih jezika, zemalja i kultura i naglašava vrijednost prevoda pri stvaranju bolje i reprezentativnijeg tržišta literature. 

 

2) Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future

Solarpunk je novi žanr koji se fokusira na političke prakse i eksperimentisanje sa alternativnim tehnologijama. Solarpunk pokušava spojiti ekološki održiva rješenja sa nadolazećim tehnologijama poput CRISPR-Cas9, 3D štampanja, Big Dana, vještačke inteligencije i prostetike, kako bi se nadišli izazovi koje pred čovječanstvo postavljaju hiperkapitalizam i biolitičke struje. S porijeklom iz SF-a i radikalnog očuvanja okoliša, solarpunk promoviše decentralizovanu infrastrukturu, uključivanje zajednice i učini-sam stavove. 

 

3) Anatomy of Future Bodies

U svojih 5 objavljenih romana, Francesco Verso istražuje različite načine kako ostvariti neku vrstu transhumanizma koja bi mogla voditi do posthumanizma. Upotrebljavajući raznolike SF tehnologije poput kiberpankovskih umetaka, 3D printanih proteza, uploadanja uma, umjetnih tijela stvorenih po uzoru na biološke organizme te nanotehnologije, njegove priče propitkuju samu narav ljudskih bića i često dvosmislene odnose koje imaju s tehnologijom kao alatom za nadvladavanje svih bioloških granica. 

 

4) EuroCon 2021.

Razgovor o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi. 

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku, a znatiželjnici će moći i da kupe poneku knjigu.

 

Izvor foto: fantastikon.com

Foto: arhiva RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.