twitter

Radio emisija ČITAČ posvećena Edgaru Alanu Pou

Stvaralaštvo velikana američke i svetske književnosti Edgara Alana Poa bilo je tema najnovijeg izdanja radio emisije „Čitač“, koja je emitovana 12. novembra 2019. od 10 časova na Radio Beogradu 2.

Ovu emisiju kolažnog tipa posvećenu svetskoj književnosti uređuje i vodi Dragana Kovačević, a njeni sagovornici, ovoga puta bili su: pisac, urednik i prevodilac Jovica Aćin, prevodilac i priređivač više Poovih knjiga za izdavačku kuću TanesiDina Hrecak i književnica Tatjana Simonović, dok je Bojan Belić pročitao svoj esej posvećen Pou.

Ne postoji nijedan američki pisac iz vremena u kojem je živeo i stvarao, koji danas uživa veću popularnost i prepoznatljivost od Poa. Uspešan je bio u poeziji, prozi, kritici i novinarstvu. Ovaj neobični otuđenik od društva, često osuđivan i pogrešno tumačen, sada je jedno od najvećih imena ne samo američke, već i svetske književnosti. Njegov zaštitni znak, melanholija, koja mu je donela slavu, zapravo je uzrok i posledica njegove tragične sudbine. Ostaju nam neprolazne pesme: „Anabel Li“„Gavran“„Eldorado“, priče poput „Pad kuće Ašer“, „Bunar i klatno“„Maska crvene smrti“, romana Avanture Gordona Pima, navodi se u najavi emisije na sajtu RTS-a. 

 

Izvor: art-anima.com