twitter

Živković: Podsvjesno je najvažnije za stvaraoce

Dobitnik svjetske nagrade za fantastiku, najprevođeniji pisac u Srbiji, Zoran Živković smatra da podsvjest najviše utiče na stvaraoce.

Ono nesvjesno u nama nas određuje i usmjerava, tako je, ne samo u književnosti, već i likovnoj umjetnosti i u muzici, istakao je profesor Živković na konvenciji naučne fantastike SFTERRACON 2 koja je održana u Beogradu proteklog vikenda. 

Kao pisac, urednik, prevodilac i priređivač časopisa i brojnih izdanja je imao priliku da sarađuje sa mnogim uglednim piscima u svijetu. Objedinjujući ta iskustva, naučni angažman i lični uspjeh sa 22 objavljena prozna djela, Živković izdvaja savjete za mlade pisce.

"Smatram da se ne može postati uspješan pisac prije 50-te godine, potrebno je raditi u kontinuitetu i izuzetno je važno da se čitaju djela umjetničke proze iz kojih se uči", rekao je dugogodišnji predavač kreativnog pisanja na Filološkom fakultetu.

"Ne može se naučiti kako da postanete pisac. Ja nijesam ni sam svjestan kako stvorim jedno djelo, iako imam ideju kako da počnem, ali ne i kako da završim priču", kaže profesor Živković. On dodaje da su neki savjeti da se piše samo o onome što poznajemo potpuno pogrešni i da je neophodno da pisci što više maštaju i nadahnuće pronalaze u svakodnevnim situacijama.

Sa Zoranom Živkovićem na SFTERRACON-u je razgovarala Tamara Lujak, autorka i prevoditeljka iz Beograda.

Konvenciju je povodom 15 godina postojanja organizovalo Udruženje Fanovi naučne fantastike SCI&FI, kojim rukovode predsjednik Svetislav Filipovoć Filip i sekretar Tihomir Jovanović.

Na ovom događaju su učetvovali i predstavnici Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja, koji su predstavljali Crnu Goru zajedno sa kolegama iz šest država okruženja.

 

 

ZORAN ŽIVKOVIĆ - audio snimak predavanja

 

Redakcija portala Refesticon