twitter

REFESTICON promovisan na 49. Ratkovićevim večerima poezije

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, kao i zbirke objavljene u okviru ove manifestacije, promovisan je danas u Osnovnoj školi “Risto Ratković”, u okviru 49. Ratkovićevih večeri poezjie.

O jedinom festivalu fantastične književnosti u Crnoj Gori danas je govorio organizator i direktor Radija Bijelo Polje, mr Dragić Rabrenović, koji je istakao da je REFESTICON već prepoznat na evropskoj mapi festivala književnosti.

4 9 promocija3

Rabrenović je naglasio da je festival tokom sedam godina svog postojanja, već uspio da ispuni ciljeve, zbog kojih je i pokrenut.

“U saradnji sa Centrom za kulturu, Ratkovićevim večerima poezije, kao i sa brojnim drugim instutucijama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine, Radio Bijelo Polje je prije sedam godina odlučio da pokrene ovaj festival i to sa ciljem da kroz književnost, muziku, likovnu umjetnost, predstavi i sačuva kulturnu baštinu Bijelog Polja i Crne Gore. Mislim da smo tokom ovih sedam godina i uspjeli u tome. Afirmisali smo mlade pisce iz Crne Gore, iznjedrili nove, udružili stvaraoce iz cijelog regiona, a naše pisce, legende i heroje, odnosno cjelokupnu bogatu kulturnu baštinu predstavili regionu”, kazao je mr Dragić Rabrenović.

4 9 promocija4

Kako je istakao, nakon sticanja reputacije, koju festival sada uživa, a sa namjerom da mlade podstaknu da stvaraju, odlučili su da po prvi put raspišu literarni i likovni konkurs za osnovce i srednjoškolce iz Bijelog Polja i Crne Gore.

“To je ono na šta smo posebno ponosni, jer smo uspjeli da zainteresujemo mlade, tako da je preko 100 priča pristiglo ove godine, oko 40 najboljih je objavljeno, a uz to isto toliko i ilutracija. Uvjereni smo da će naredne godine biti sve više, jer dječija mašta je bezgranična, a ovaj festival je prilika da je mladi iskažu”, podvukao je Rabrenović.

On je napomenuo da REFESTICON ima podršku i partnerskih festivala iz zemalja regiona, te da je i dio Evropske asocijacije festivala.

O poslednjoj, najnovijoj zbirci, objavljenoj u okviru VII REFESTICON-a, ’’Zmaj Vražjih firova’’, danas je govorila i članica Organizacionog odbora festivala, mr Blaga Žurić.

“.Fantatsika, fantatsično ili fantazija nastanjuju ove priče, njih 26, koje su odabrane od pristiglih 52 iz šest država, a posebnost joj daju ilustracije, koje su uradili ilustratori iz Crne Gore”, kazala je Žurić.

4 9 blaga zuric 

Ona je istakla da je posebno raduje brojnost autora iz Crne Gore, na ovogodišnjem REFESTICON-U.

“Na konkurs je pristiglo čak petnaest priča crnogorskih autora, a objavljeno je njih sedam”, napomenula je Žurić.
Upoređujući REFESTICON sa poznatom ničeovskom izjavom “Volim ljude koji su kao kap kiše, a najavljuju oluju”, Žurić je kazala da je bjelopoljski festival fantatstične književnosti počeo kao kap kiše, a zatim se rasplamsao i prerastao u jedan od najboljih u regionu.

"O značaju festivala govore teme, priče koje objavljujemo, knjige i brojni pisci iz cijelog regiona koji učestvuju iz godine u godinu", istakla je Blaga Žurić predstavljajući zbirku "Zmaj Vražjih firova".

U okviru programa “Priče nad Vražijim firovima”, o fantatsici i fantatsičnoj književnosti, danas je govorio i Blagoje Vujisić, takođe član Organizacionog odbora REFESTICON-a.

On je istakao da je fantatsika naročito značajna za razvoj mašte i imaginacije.

“Nastaje kao rezultat čovjekove skolonosti za sanjarenjem, potrebe za otkrivanjem I previđanjem budućnosti, željom da čovjek zapravo spozna samog sebe i svijet koji ga okružuje”, kazao je Vujisić.

4 9 blagoje vujisic

Kako je kazao, fantastična književnost kao žanr zauzima posebno mjesto u književnosti.

“Čovjekova sposobnost, fantazija ili mašta, prirodna je sposobnost duše ljudske da neposredno percipira, osjeća i sagledava stvari oko sebe i u sebi. Kada govroimo o fantastici, prvobitna misao je da ona prikazuje nešto čega u stvarnosti nema, a zapravo se u svijetu fantastike neobjašnjivo pretvara u svakidašnje” naglasio je Vujisić.

4 9 promocija1

Direktor Radija Bijelo Polje i organizator REFESTICON-a, mr Dragić Rabrenović, uručio je danas i knjige učenicima škole "Risto Ratković", a kako je saopštio ovo je početak promocije zbirki o zmajevima u školama i gradovima širom Crne Gore i regiona, koji će uslijediti narednih mjeseci, što je druga faza međunarodnog projekta čiji je organizator Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 4 9 promocija5

4 9 promocija6

4 9 promocija7

 

Autorka: Sanja Čujović
Foto i video: Vladimir Jelić

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019