twitter

Mandić: 13. HSF opravdaće titulu jednog od najboljih strip festivala

Ovogodišnje izdanje Hercegnovskog strip festivala  (HSF), partnerskog festivala REFESTICON-a, biće u znaku značajnih jubileja iz svijeta stripa, krucijalnih istorijiskih momenata - 90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa Dikan, kazao je za Radio Bijelo Polje, Nebojša Mandić, najavljujući 13. HSF.

XIII Hercegnovski strip festival održaće se od 6. do 11. septembra na više lokacija u Herceg Novom, a kao  i uvijek organizatori su spremili izuzetno bogat program ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova.

Jedan od organizatora, Nebojša Mandić, za Radio Bijelo Polje je soapštio da je ovogodišnje izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) po mnogo čemu specijalno, pa tako i po najavnoj izložbi „Herceg Novi u stripu“.

“Izložbu organizujemo u saradnji sa novim turističkim kompleksom Portonovi u Kumboru, a zvanično će biti otvorena sjutra, 30. avgust, u 20 časova na Perla square u Portonovom. Postavkom premijerno predstavljamo promotivne postere koje su radili ovogodišnji specijalni gosti Hercegnovskog Strip Festivala, kao i retrospektivu najboljih radova prethodnih dvanaest godina naše manifestacije”, kazao je Mandić.

Kako je istakao, ove godine imaju čak 12 specijalnih gostiju, koji će obilježiti ovogodišnju manifestaciju.

“Listu specijalnih gostiju predovdi Argentinac, legenda strip stvaralaštva Enrique Breccia, ove godine je sa nama britanski trio sjajnih umjetnika Rufus Dayglo, Boo Cook i Simon Davis, Italijani Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Andrea di Vito i Mario Alberti, te Španci Raul Allen i Javier Fernandes i dvojica izuzetnih umjetnika sa prostora bivše jugoslavije – Leonid Pilipović alias Punkerstein iz Srbije i Stjepan Štef Bartolić iz Hrvatske”, saopštio je on.

Mandić je istakao da će ovogodišnje, 13. izdanje Hercegnosvkog strip festivala, još jednom opravdati titulu jednog od najboljih strip festivala u ovom dijelu Evrope.

29 08 bp nebojsa mandic 4

“Svake godine iznenadimo sami sebi, jer iako nam se čini da nemamo šta novo da prikažemo, ipak uspijemo. Zaista smo pripremili bogat program, a događaji koji će svakako izazvati najveću pažnju jesu otvaranje festivala, predavanja i prezentacije o velikim jubilejima, koji se obilježavaju ove godine, kao i samo zatvorenje“koncertom sjajne srpske rok grupe Viva Voks, koja je pobjednik kultne muzičke emisije Bunt na RTS-u, čime se realizuje još jedan iskorak u organizacionom smislu i verifikuje početak saradnje HSF-a i Bunta”, rekao je Mandić.

On je rekao da je jedan od značajnijih novena ove godine to što će u saradnji sa OŠ “Dašo Pavičić” organizovati predavanje i radionice za učenicike.

“U petak, 6. septembra  predavanje i radionice sa učenicima održaće Lazo Sredanović, tvorac i autor legendarnog stripa “Dikan” koji ove godine slavi 50 godina od izlaska prvog broja. O najpoznatijem balkanskom stripu će učenicima pričati i pedagozi Iztok Sitar iz Slovenije i Vladimir Vesović iz Srbije, a o Lazu Sredanoviću i ostalim najpoznatijim crnogorskim strip stvaraocima će pričati naš poznati strip teoretičar Luka Rakojević”, najavio je Mandić.

Podjsetimo, Hercegnovski strip festival partnerski je festival Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: HSF, arhiva RBP

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019