twitter

SCAVACON obogatio mrežu partnerskih festivala fantastike

Prvi festival SF poezije & Fantasy priče “SCAVACON”, u organizaciji Udrženja Viteški ambijetalni teatar, održan je proteklog vikenda u Vitezu, u Bosni i Hercegovini. 

Okupljeni oko ideje da afirmišu fantastičnu književnost, daju doprinos njenom razvoju, ali i da valorizuju prirodna bogatsva i sačuvaju kulturnu baštinu, članovi Udrženja Viteški ambijetalni teatar odlučili su da pokrenu novi festival „SCAVACON“, kazao je na svečanom otvaranju jedan od utemeljivača ove manifestacije, Anto Zirdum.

Ova bosansko-hercegovačka konvencija fantastike pridružila se mreži festivala fantastike u regionu, a taj element SF poezije dao joj je poseban pečat.

“U Bosni i Hercegovini nekada je bio taj jedan festival fantastike „ZECON“, ali se on transformisao, pa nas je upravo ta činjenica da nemamo nijedan autentični festival ove vrste književnosti podstakla da pokrenemo ovaj festival. Iako on nije precizno tematski definisan, odlučili smo da ga vežemo za špilje, naša prirodna bogatstva, kako bi ih sačuvali i valorizovali, a ujedno kako bi još više afirmisali fantastiku”, kazao je Zirdum.

25 6 skavakon2

On je istakao da im je cilj bio da taj prostor fantastike otvore i za pjesnike, odnosno one koji pokušavaju pjesničkim jezikom izraziti futorološki ili ekološki angažovanu poeziju.

Zirdum je naglasio da je potrebno da književnost bude angažovanija, društveno osjetljivija, u ovom, kako je rekao, ekološki osjetljivom dobu, vremenu kada prijete kataklizme i kada je vrlo moguće da čovjek kao vrsta opstane pod zemljom.

“Zato su u fokusu našeg festivala uprave pećine, špilje, rudnici, rupe – kao paradigma moguće crne kataklizmičke slike, koja će otjerati čovjeka pod zemlju. Otvorili smo prostor autorima da zapravo pokažu književnost kao angažovanu, da dokažu da imamo neku osviješćenost u datom vremenu i prostoru”, dodao je on.

Direktor Radija Bijelo Polje i jedan od utemeljivača Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori, Dragić Rabrenović, kazao je da su upravo osnivanje festivala u Bijelom Polju podržali književnici iz Bosne i Hercegovine, te da je zadovoljstvo što sada imaju priliku da oni podstiču razvoj SCAVACON-a.

25 6 skavakon3 

“Počastvovan sam što možemo da budemo u Bosni i Heregovini, što možemo da budemo u Vitezu, gradu za koji smo čuli iz Antovih priča koje je slao za naš festival, ali i gradu za koji nas vezuju razne legende, koje se nadam da ćemo zajedno istraživati i o kojima ćemo pisati. Ovi ljudi su pomogli da se osnuje prvi i jedini festival ove vrste u Crnoj Gori, upravo u Bijelom Polju, zato se radujemo što danas, poslije sedam godina, imamo priliku da mi pomognemo njima i da zajedničkim snagama ovaj festival učinimo održivim”, rekao je Rabrenović na svečanom otvaranju SCAVACON-a.

Čestitajući partnerima iz SCAVACON-a, Davor Šišović iz Pazina, jedan od organizatora ISTRAKON-a, kazao je da je novi festival u Vitezu zapravo nastavak bogate književne bosansko-hercegovačke tradicije.

“Zahvaljujući SCAVACON-u kroz umjetnost će se oživjeti istorija naroda ovoga kraja, a valorizovaće se i prirodna bogatstva”, rekao je Šišović.

On je dodao da mu je posebno drago što se mreža festivala u regionu širi.

“I što ima sve više nas koji želimo da radimo na afirmaciji i popularizaciji fantatsične književnosti, ostvarujući pritom i više ciljeve, koji se odnose na promociju naših država igradova”, naveo je Šišović iz Pazina.

Mirko Grdinić, takođe jedan od organizatora hrvatske konvencije naučne fantastike i fantastike uopšte – Istrakon-a, podsjetio je da su oni u Hrvatskoj ovaj festival pokrenuli prije 20 godina.

“I tada smo bili jedni od rijetkih koji su organizovali festivale i konvencije posvećene fantatsičnoj književnosti, a sada, 20 godina kasnije, svejdoci smo pokretanja brojnih festivala u cijelom regionu i to je ono što nas posebno raduje”, naveo je Grdinić.

Grdinić je istakao da su zahvaljujući festivalima i konvencijama u regionu afirmisali brojni mladi stvaroci, koji su dobili priliku da se predstave široj publici.

25 6 skavakon4 

“A brojne zbirke priča povezale su ne samo pisce i stvraoce, već i gradove i države, ujednile su region, a sada nam se pridružio i SCAVACON, te se nadamo da će i on imati uspjeha, te da će zaživjeti”, naveo je Grdinić na otvaranju SCAVACON-a.

Doprinos razvoju regionalne fantatsične književne scene dali su i članovi Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“ iz Beograda I to objavljivanjem zbornika radova “Regia fantastica”.

Kako je rekao jedan od najistrajnih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti i sekretar tog udruženja, Tihomir Jovanović, “Regia fantastica” okupilja najznačajnija imena regionalne SF scene.

On je napomenuo da je poslednje izdanje antologije „Regia Fantastica 4”, posvećeno britanskom autoru kriminalističkih romana Arturu Konanu Dojlu.

“Od rođenja britanskog autora kriminalističkih romana Artura Konana Dojla prošlo je 160 godina, pa su u tu čast najbolji pisci fantastike s prostora bivše Jugoslavije, pisali za četvrtu knjigu antologije naučne fantastike i horora "Regia fantastica". I ovoga puta “Regia fantastica” je okupila značajna imena regionalne SF scene, u zbirci su se našle priče 30-ak autora, među kojima šest autora, čije su se priče prvi put našle u ovoj antoligiji”, napomenuo je Jovanović.

 

 

Autorka: Sanja Čujović
Foto: Vladimir Jelić

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019