twitter

Jašarević: “Zlatni zmaj” je potvrda mog doprinosa razvoju fantastične književnosti (audio)

Zapisana riječ je ono što ostaje zauvijek, zato smatram da su knjige koje sam napisao moj najveći doprinos razvoju regionalne fantatsične književne scene, kazao je za Radio Bijelo Polje dobitnik prvog regionalnog priznanja “Zlatni zmaj”, Adnadin Jašarević.

Ovaj bosansko-hercegovački pisac već trideset godina radi na promociji fantastične književnosti, do sada je osvojio desetak nagrada u domenu fantastike, a kako je rekao gostujući u emisiji “Bestseler Refesticon”, Radija Bijelo Polje, priznanje “Zlatni zmaj” ima veliki značaj ne samo za njega, kao pisca i stvaraoca, već i za Zenicu i Bosnu i Hercegovinu.

“Najveći doprinos koji sam dao razvoju fantatsike predstavlja ono što sam zapisao, jer sve ostalo bude i prođe. Festivali, promocije, sve je to lijepo i važno za promociju i za afirmisnaje novih autora, ali knjige su najznačajnije, jer one ostaju zauvijek. Sve te priče i knjige koje su objavljene zavređuju svoje mjesto u vremenu i prostoru i nadživjeće me, makar u lokalnim granicama. Zato svaki pisac treba time da se bavi najviše, da napiše kvalitetnu priču, kvalitetnu knjigu i koliko je u njegovoj moći da je distribuira”, podvukao je Jašarević.

Njemu je posebno regionalno priznanje za doprinos razvoju i promociji fantastične književnosti “Zlatni zmaj” na VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON uručio prvi dobitnik međunarodnog priznanja „Zlatni zmaj“, Zoran Živković, koji je istakao da bez Jašarevića regionalna fantastična scena ne bi bila ista.

19 6 jasarevic2

“Ova nagrada za mene ima posebnu vrijednost jer sam je dobio u Bijelom Polju, gradu dobrih ljudi, gradu koji organizuje ovako kvalitetan festival, kao što je REFESTICON. A posebna čast je kada vam takvo priznanje uruči Zoran Živković. Kao dječak sam čitao njegove enciklopedije naučne fantastike, on mi je bio zvijezda vodilja na ovom mutnom balkanskom nebu, tako da, iskreno rečeno, nijesam vjerovao ni da ću ga upoznati, a ne da ću doživjeti da mi čestita i uruči nagradu”, rekao je laureate iz Bosne I Hercegovine.

On je istakao da dobitnici daju nagradi legitimitet, te da je čast naći se među onima koji su već dobili priznanje “Zlatni zmaj”, ali na međunarodnom nivou.

“Vrlo je važno ko dobija priznanja, jer ih vi možete dijeliti i šakom i kapom anonimusima, ali kad imate Filipa Davida i Zorana Živkovića vi imate potpuni legitimitet za vašu nagradu”, istakao je Jašarević.

Adnadin Jašarević je osnivač i urednik prvog bh SF&F magazina "Prometej", osnivač i organizator Festivala Tragovima bosanskog kraljevstva", urednik istoimene edicije, regionalnih zbirki kratke fantastične priče, autor prvog bh romana epske fantastike "Nedovršeni svijet", prve zbirke fantastičnih priča, o Kulinu banu, "U dvorani ogledala", redovno objavljivan, što se priča tiče, u regionalnim hrvatskim, srpskim, te crnogorskim zbirkama fantastične proze, objavio je dvije knjige u inozemstvu, "Društvo tragača", ZORO, Zagreb, "Družba stvarnih sjena", REFESTICON, Bijelo Polje. Adnadin Jašarević dobitnik je deset književnih nagrada, regionalnih, državnih, federalnih, za knjige fantastične postmoderne proze.

Cjelokupnu emisiju poslušajte OVDJE!

 

Autorka: Sanja Čujović
Foto: arhiva RBP
Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019