twitter

Verso ponio najljepše utiske sa REFESTICON-a

Kako je poručio za Radio Bijelo Polje, oduševio se organizacijom manifestacije, srdačnim gostoprimstvom i profesionalnošću.

„Veoma ste pozitivni. Dobronamjerni, druželjubivi. Bio sam na mnogo manifestacija ali da neko radi kao pravi tim, sa toliko ljubavi i topline, nijesam vidio. Za veoma kratko vrijeme, čak nekoliko minuta, upoznao sam dosta osoba, što i jeste smisao festivala“, naglasio je Verso, jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca, dodajući da o kvalitetu REFESTICON-a najbolje govori sedma godina njegovog uspješnog postojanja.

9 6 francesco2

Posebno se, kako ističe, impresionirao programom Festivala. Od panel diskusija, prezentacija, predstava, maskenbala, do foto i likovnih izložbi, u kojima su bile uključene različite generacije – mališani iz vrtića, osnovci, srednjoškolci, te starije generacije.

Na pitanje da li je naučio nešto novo na Festivalu, istakao je da jeste nekoliko stvari.
„Saznao sam kakva je naučna fantastika u ovom trenutku, kako se razvija, koji su najpopularniji žanrovi i teme koje se obrađuju“, podvukao je Verso, naglašavajući da je upoznao i veoma uticajne osobe koje bave ovom vrstom književnosti".

Srećan je što je za samo tri dana vidio nevjerovatne prirodne ljepote. Od jezera, planina, rijeka, sela do vjerskih, kulturnih spomenika, te obećao da će rado ponovo doći i pomoći u organizaciji narednih REFESTICON-a.

9 6 francesco izlet

Franćesko Verso trenutno je jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca, prevodilac, izdavač i predavač na Međunarodnom fakultetu stripa pri Akademiji vizuelnih umjetnosti i novih medija u Rimu, a dobitnik je brojnih italijanskih i međunarodnih nagrada i priznanja, što ga je i predodredilo za ovo priznanje.

Autorka: Enida Omerhodžić
Foto: Vladimir Jelić i Enida Omerhodžić

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019