twitter

REFESTICON 2019: ,,Zlatni zmaj” uručen italijanskom književniku Franćesku Versu

Franćesko Verso trenutno je jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca, prevodilac, izdavač i predavač na Međunarodnom fakultetu stripa pri Akademiji vizuelnih umjetnosti i novih medija u Rimu, a dobitnik je brojnih italijanskih i međunarodnih nagrada i priznanja, što ga je i predodredilo za ovo priznanje.

Uručujući nagradu ,,Zlatni zmaj” ovogodišnjem laureatu, Franćesku Versu, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Ministarstva culture Crne Gore, Dragica Milić, kazala je da je uvjerena da će REFESTICON biti inicijator povećanog interesovanja za žanr fantastike, i njegov upliv u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore.

07 06 verso1

,,Festival fantastične književnosti REFESTICON u Bijelom Polju, gradu sa izuzetno razvijenom festivalskom ponudom jedini je u Crnoj Gori koji nam donosi posebnu estetiku i žanr, i predstvalja značajan doprinos raznorodnosti i dinamici crnogrske kulturne scene. Pored žanrovske posebnosti, ovaj festival ima i onaj neophodan inovativni pristup u kreiranju programskih sadržaja koji čini njegovu posebnu vrijednost. Tako se ovogodišnje festivalsko izdanje, uz tradicionalno predstavljanje knjiga domaćih i stranih autora, promocije partnerskih festivala, izložbi i pozorišnih predstava, bavi i popularizacijom prirodne baštine, odnosno jedne od naših najznačajnijih prirodnih, privrednih i turističkih potencijala, Pećine nad Vražijim firovima ili Đalovića pećine”, istakla je Milić.

07 06 dragica

Ona je napomenula da je jedna od posebnih vrijednosti ovogodišnjeg REFESTICON-a intenzivno uključivanje mladih u različite festivalske aktivnosti.

U ime domaćina, Opštine Bijelo Polje, goste REFESTICON-a pozdravio je predsjednik SO, Abaz Dizdarević, koji je izrazio uvjerenje da će ova manifestacija zadržati svoj put širenja prijateljstava.

,,U prilog potrebi za osnivanjem ovakvog festivala govori hiljadugodišnja crnogorska tradicija koja je prožeta mitovima i legendama koje su dugo vremena bile nepravedno zapostavljene i prepuštene usmenim predanjima za koja znamo da nemaju trajan karakter. Upravo ta predanja, bajke, legende, vilinske priče, iako slabo zastupljene u etnologiji, nauci ili u umjetnosti uopšte, dobijaju šansu da dožive renesansu kroz imaginaciju autora, učesnika Refestikona”, naveo je Dizdarević.

On je istakao da je želja da se kroz žanrovsku koncepciju afirmiše što veći broj pisaca iz Crne Gore potvrdila svoje zadate ciljeve i normative.

07 06 abaz

,,I nije slučajno da se inicijativa za pokretanje Refestikona dogodila upravo u Bijelom Polju. Inovativnost ovdje nije incident, već pravilo. Tome svjedoče vijekovi iza nas, od Miroslavljevog jevanjđelja do balkanskog Homera Avda Međedovića i onih koji su ostavili neizbrisiv trag u crnogorskoj kulturi, istaknuti pisci, Ratković, Sijarić i Bulatović. Tome takođe govori u prilog i činjenica da Bijelo Polje jeste grad najprepoznatljiviji po njegovanju umjetnosti i kulture”, rekao je predsjednik SO Bijelo Polje.

On je napomenuo da Bijelo Polje slovi za kulturnu prijestonicu sjevera Crne Gore upravo iz razloga što je lokalna samouprava u kontinuitetu imala razumijevanja za eksperimentalne umjetničke poduhvate, kakav je među najuspješnijim, novijeg datuma, Regionalni festival fantastične književnosti - Refestikon.

7 6 francesko ana

U okviru svečane dodjele nagrade ,,Zlatni zmaj”, glavna i odgovorna urednica Radja Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, predstavila je ovogodišnjeg laureta, Franćeska Versa, kroz razgovor o njegovom radu i stvaralaštvu.

Pored nagrade ,,Zlatni zmaj”, Versu je večeras uručena i slika bjelopoljskog umjetnika Seada Kajabegovića.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović
Foto: Vladimir Jelić

 

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019