twitter

Fantastična priča Marka Vujovića “Tre sorele”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Marka Vujovića “Tre sorele”, objavljenu u zbirci Trium reginarum.
Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 ***

Toga dana Katarina Kosača Kotromanić bješe vidno uzbuđena. Trebalo je uskoro da krene na put da vidi sestru Maru Crnojević. Iako od različitih majki, i pored razlike u godinama, bile su veoma bliske. Nisu se gledale već neko vrijeme, a učestala pisma nisu mogla zamijeniti jedan susret. Katarina je već bila kraljica bosanska, supruga Stefana Tomaša, a njena polusestra supruga crnogorskog gospodara Ivana Crnojevića. Uživale su u izobilju koji je život na dvoru donosio, u ljubavi svojih supružnika i plodovima tih ljubavi, njihovoj maloljetnoj đeci, ali ništa nije moglo da nadomjesti sestrinsku ljubav. Nakon smrti voljene majke, Jelene Balšić, jedina utjeha bješe joj rođene polusestre Mare. Brinula se o njoj sve do Marine udaje. Kada se Mara udala za zetskog gospodara, iako tužna jer će biti daleko jedna od druge, Katarina je bila zadovoljna što će živjeti u majčinoj domovini.


Mara je uživala u pažnji koju joj je poklanjala starija sestra. Budući da je rano ostala bez majke, a da otac zbog upravljanja posjedima i ratovanja sa susjednim velikašima i drugim neprijateljima nije imao vremena da joj pruži potrebnu ljubav i pažnju, Katarina joj je bila oslonac u svemu. Dan kada je krenula u Zetu da živi sa gospodarom Ivanom bio joj je možda i tužniji od onoga kada je ostala bez majke. To je značilo da sestru Katarinu neće moći gledati često i da će tuga samo postajati veća kako vrijeme odmiče.


Ipak nije bilo sasvim tako. Život na zetskom dvoru, pogled koji se na sve strane pružao sa uzvišenja na kojem se nalazio prijestoni Žabljak i ljubav Ivanova ublažili su njenu tugu izazvanu odlaskom iz rodne Hercegovine.


Mara je nestrpljivo čekala da sve bude spremno za dolazak njene sestre Katarine. Iako je Radoslav bio zadužen za nadgledanje posluge tokom priprema za dolazak gostiju sa dalekog puta, Marinom budnom oku ništa nije moglo, a ni smjelo, da promakne. Iako je imala povjerenja u Radoslava, koji je do sada nijednom nije iznevjerio, Katarinina posjeta za nju bila je više od dolaska bilo kog pripadnika vladarske porodice i velikaša iz susjednih zemalja, pa je sve moralo biti savršeno.
Dok su sestre nestrpljivo čekale, jedna da krene na put prema drugoj, a druga dolazak prve, još neko je nekoga čekao. Strpljivo.


***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com
http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

 

Audio snimak na kanalu soundcloud
https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-tre-sorele-marko-vujovic-trium-reginarum

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

Redakcija Radija Bijelo Polje

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019