twitter

U susretu sa fantastikom nastaje sjajna umjetnost

Fantastična književnost nam omogućava putovanje u unutrašnjost ljudskog uma, u misteriozna područja nesvjesnog i traži odgovore na ključna pitanja života, poručila je danas profesorica maternjeg jezika i knjižvnosti, Milka Španjević, na prezentaciji REFESTICON-a u Gimnaziji "Miloje Dobrašinović".

U susretu sa fantatsikom, koja je neophodna ljudskom duhu, nastaje velika poezija, sjajna umjetnost, apsolutno oduševljenje, kazala je Španjević, poručujući mladima da stvaraju i da budu dio fantastične svetkovine u Bijelom Polju.

09 05 refesticon gimnayija5

„Većina čudesnih pojava u fantastičnim pričama može se tumačiti kao specifična transformacija ljudskih želja da se pobijede siromaštvo, glad, bolest, mržnja... Sve ono što onemogućava bolji život, kako drevnog, tako i savremenog čovjeka, moglo je i može biti savladano fikcijom, odnosno uz pomoć fantazije“, pojasnila je Španjević.

Ona je rekla da to potvrđuje i ono što je kazao Maksim Gorki - „Svi mitovi i bajke kao da se završavaju mitom o Tantalu – Tantal stoji do guše u vodi, muči ga žeđ, ali ne može da je utoli“.

09 05 refesticon gimnayija2

Profesorica maternjeg jezika i knjižvnosti napomenula je da da su vizije, snovi, halucinacija, nestavrna biće i događaji bili široko rasprostranjeni u mitu, folkloru, religiji i narodnoj književnosti, pa i ne čudi što se elementi fantatsike mogu naći u gotovo svim periodima i stilskim pravcima.

„Kao primjere možemo navesti Puškina, Gogolja, Kafku, Mopasana, Borhesa, Crnjanskog, Pekića, Pavića“, dodala je Španjević, ističući da književnost olakšava i uljepšava ljudsko postojanje, dovodi do spoznaje univerzanih istina i saznavanja života, a podstiče i razvoj najuzvišenijih duhovnih vrijendosti.

Na prezentaciji Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, koji će se po sedmi put od 6. do 9. juna održati u Bijelom Polju, govorio je i član Savjeta Radija Bijelo Polje i član Organizacionog odbora festival, doktor ruskog jezika i književnosti Blagoje Vujisić.

09 05 refesticon gimnayija7

On je kazao gimnazijlcima da pisanje nije moguće bez čitanja, te da svi moraju da čitaju, ako žele jednog dana i da stvaraju.

„A jedino ako redovno pišete, možete biti bolje u tome, jer tako usavršavate svoj književni jezik i izraz. I ono što je jako važno da znate, nije bitan kvantitet, nego kvalitet onoga napisanog, jer kao što je rekao i Čehov „treba pisati da riječima bude tijesano, a mislima prostrano“, rekao je Vujisić.

Kako je dodao, neko je za poeziju rekao da je „pola istina, a pola sa neba pala“, a tako je i kada je u pitanju fantatsična književnost.

Vujisić je poručio mladima da posjećuju književne promocije, festivale kao što je REFESTICON,ali i da se  javljaju na konkurse, da stvaraju i budu kreativni.

Direktor Radija Bijelo Polje, osnivač REFESTICON-a, Dragić Rabrenović, u razgovoru sa učenicma Gimnazije „Miloje Dobrašinoć“, izrazio je uvjerenje da će u narednom periodu zajednički raditi na stvaranju još kvalitetnijeg i bogatijeg festivala fantastične književnosti.

09 05 refesticon gimnayija6

“Nama je cilj da vi budete dio festivala, ili kao stvaraoci ili kao učesnici, da zajedno kreiramo nove kulturne programe i sadržaje, jer mladi danas moraju biti uključeni u kluturni život svog grada“, poručio je Rabrenović.

On je istakao da Bijelo Polje ima mnogo talentovanih mladih ljudi, te da oni treba da budu promoteri svog grada, države.

„Želimo da upravo vas, vaš talenat i kreativnost, predstavimo našim prijateljima i partnerima iz regiona, jer REFESTICON je bjelopoljski festival i akcenat mora biti na našim stvaraocima, jer smo tu da prvestveno  promovišemo i afirmišemo naše stvaraoce, kao i da im predstavimo ljepote i bogatstva našeg kraja“, rekao je Rabrenović.

O značaju književnosti za mlade, danas je govorila i učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Magdalena Smolović.

„U vremenu u kojem živimo, odnosno u vremenu tehnolgija, veoma je važno da razvijamo svijest o nekim drugačijim shvatanjima i životnim vrijednostima. Za nas mlade, nakorisnije je da te važne pouke potražimo u knjigama, književnim djelima, koja vape da nam otvore vrata nekog novog svijeta i da nas obogate novim saznanjima“, kazala je Magdalena.

09 05 refesticon gimnayija4

Ona je istakla da fantatsika kao žanr postaje sve popularnija, jer daje i najviše slobode stvaraocu.

„A festival REFESTICON nam daje mogućnost da prikažemo svoju kreativnost, da se izrazimo kroz priču ili crtež i pokažemo koliko smo kreativni, domišljati“, navela je Magdalena.

Prezentaciji REFESTICONA, prisustvovali su i članovi Organizacionog odbora festivala, Vojislav Kljajević i Sanja Čujović, kao i profesorica Bojana Brajić, članica Savjeta Radija Bijelo Polje.

09 05 bp promocija

Autorka: Sanja Čujović

Foto I video: Vladimir Jelić

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019