twitter

Fantastična priča Dragana Popadića “Nebeska igra“, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Dragana Popadića “Nebeska igra“, objavljenu u zbirci Nevidbog.
Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

***
KUĆA NA VODI
Enki je bio uznemiren. Veliko Vijeće je zakazano za sjutra, a on nije siguran da će njegov plan biti prihvaćen. Jedno je bilo stvoriti Zemljanog, a drugo omogućiti mu reprodukciju.

“Ne znam ni da li to mogu napraviti. Svi proračuni govore da sam na pravom putu. Ali, zapis je jedno, a život drugo“, reče.

Damkina se nasmija ovoj igri riječi.

Sa Damkinom je bio srećan. Bila je lijepa i veomna skromna supruga.

Nježno je zagrli:

“Uvijek si bila uz mene. Ovog puta treba mi sva tvoja podrška. Nisam siguran da ću uspjeti ubjediti Veliko Vijeće. Znaš i sama kako su nepovjerljivi i sumnjičavi.“

“Ubjeđena sam da hoćeš. Tvoje znanje je ogromno i uvijek si ga koristio za opšte dobro. Veliko Vijeće zna da moramo sebi naći potpunu zamjenu u poslu. Rudnici su nas iscrpili. Klonirani Zemljani nisu se pokazali kao dobri radnici. Stvorili smo ih po našem obličju, ali bez duše. I to je bila greška“.

Znao je da je u pravu.

Enlil će biti protiv i povući će mnoge sa sobom. On je protiv svakog mog predloga, bez obzira da li je koristan za Anunakije. Tako je bilo oduvijek. Moj polubrat me mrzi, bez obzira što je on zapovjednik misije na ovoj čudnoj planeti, tako sličnoj našem Nibiru“, reče sa gorčinom u glasu. “Enlil je ljubomoran na tebe. Svjestan je da si mnogo sposobniji i da si ti trebao biti zapovjednik misije na Zemlji. Zapovjedništvo je dato njemu jer je čistije krvi iako si stariji i pametniji. Majka mu je od pravih Anunakija. Kao da nijesmo svi jednaki. Stvoritelj nas nije dijelio.

Sami smo to učinili stvorivši nepravedni Nibirski Protokol“.

Ćutke je slegnuo ramenima. Zapovjedništvo ga nikad nije interesovalo. Bio je zadovoljan svojom laboratorijom i idejama koje je uglavnom uspjevao da materijalizuje. Osjećao je da Enlil nije dobar zapovjednik misije. Uvijek se brinuo o sebi. Interes Anunakija mu je bio u drugom planu.

“Ako sada uspijem to će pomoći Anunakijima. I to je jedino važno“, pomislio je i zacrvenio se.

“A šta je sa Zemljanima? Otkud nam pravo da se igramo sa njima?“ njeno pitanje pogodi ga pravo u srce. Često se dešavalo da ona naglas kaže nešto što je on upravo razmišljao:

“Ne znam. Sve me to zbunjuje. Prvo da vidimo šta će reći Veliko Vijeće“.

Već duže vrijeme je radio na novom eksperimentu i sada mu je potrebna dozvola Velikog Vijeća. Imao je samo 40 glasova. Njihov otac, Vrhovni Zapovjednik Anu, imao je 60. Bez njegove podrške eksperiment se nije mogao obaviti. Nije znao kako će Anu glasati. Enlil sa svojih 50 glasova će biti protiv. Pridružiće mu se Sin sa 30 i Ištar sa 15 glasova, kao i istomišljenici sa kojima je često pio.

Iako je Ištar moja rođena, a njemu polusestra, ubjeđen sam da će podržati njega. Ipak u Velikom Vijeću je toliko časnih i dobrih Anunakija. Nadam se da će presuditi njihovi glasovi, pomisli.

Damkina ga zagrli:

“Opusti se. Mene smiruje ova naša kuća na vodi. Bio je to najljepši poklon za našu godišnjicu. Ovdje se osjećam tako smireno i srećno“.

Uzvratio je poljubac. Nježno su zaplovili u ljubavnu igru dok se sumrak lagano spuštao nad rijekom koja je ljuljuškala njihovu kuću.

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com
http://refesticon.com/dokumenta/NEVIDBOG%20ORIGINAL%20ZBIRKA.pdf

Audio snimak na kanalu soundcloud
https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-nebeska-igra-dragan-popadic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019