twitter

REFESTICON stvara nove pisce

Za šest godina svog postojanja Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON uspio je da iznjedri 23 nova crnogorska autora, što je najbolji pokazatelj uspješnosti ove manifestacije, poručio je danas utemeljivač festivala i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović.

Najavljujući sedmo izdanje REFESTICON-a, jedinog festivala fantastične književnosti u Crnoj Gori, Rabrenović je istakao da je ova regionalna manifestacija već donekle uspjela da ostvari svoj cilj - ujedini region, afirmiše veliki broj pisaca i iznjedri nove sjajne književne stvaraoce i ljubitelje naučne fantastike.

3 4 refestikon press2

„Uspjeli smo da objavimo šest festivalskih zbirki, u kojima su našle priče 23 autora iz Crne Gore. Zaista smo ponosni na tu činjenicu, jer sada imamo jednu cijelu zbirku priča crnogorskih autora za koje mnogi od nas ranije nijesu čuli“, podvukao je predjsednik Organizacionog odbora REFESTICON-a.

Rabrenović je istakao da su ove godine poseban akcenat stavili na mlade, te da im je cilj da što veći broj mladih uključe u kulturna dešavanja.

„Mladi su kreativni, a naš zadatak je da im pomognemo da razvijaju i njeguju svoj talenat, te da im damo priliku da se  izraze kroz pisanje, crtanje, odnosno kroz umjetnost. Ovim projektom, odnosno festivalom, želimo da  ih podstaknemo da budu aktivni građani, a ne samo pasivni posmatrači. Mi vjerujemo u mlade Bijelog Polja i Crne Gore i  očekujemo da ćemo kroz nekih par godina imati i zbirku priča mladih autora, učenika, koji su žele i umiju da stvaraju“, saopštio je direktor Radija Bijelo Polje.

On je podvukao i da je Radio Bijelo Polje riznica izdavaštva u Bijelom Polju.

„Radio Bijelo Polje je tokom svih ovih godina svog postojanja imao izdavačku djelatnost i upravo smo mi bili prvi izdavači mnogih naših danas poznatih pisaca. I Mijajlu Ašaninu, Radomiru Perišiću, Blagi Žurić, to je ono na šta smo posebno ponosni, a upravo je ovaj festival i projekat samo nastavak te priče. Bijelo Polje se prepozanje kao grad umjetnosti, pisane riječi, festivala, zato je i dužnost svih nas da podržimo mlade ljude i uključimo ih u sva dešavanja“, dodao je Rabrenović.

Direktor Radija Bijelo Polje danas je učenicima bjelopoljskih škola, kao i profesorima maternjeg jezika, predstavio i četiri konkursa, koja su raspisana u okviru VII Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, a na temu „Zmaj Vražijih firova“.

„Pozivam svu djecu, učenike osnovnih i srednjih škola, da napišu priču sa tematikom zmaja i Đalovića pećine, da pošalju neku fotografiju ili crtež sa tom tematikom i tako postanu dio ove manifestacije, čiji se značaj prepoznaje ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom regionu “, naglasio je Rabrenović, dodajući da  fantatsika ne treba da bude nešto što će da uplaši mlade, već ono što će ih približiti književnosti.

Članica Organizacionog odbora REFESTICON-a, Sanja Čujović,  napomenula je da je cilj cjelokupnog projekta REFESTICON, koji je podržan od Ministarstva kulture i Opšštine Bijelo Polje, zapravo promocija crnogorskog kulturnog nasleđa i prirodnih potencijala kroz afirmaciju fantastične književnosti  i drugih umjetnosti.

„Ali i promocija novih pisaca i etabliranih književnika iz Crne Gore, kao i uključivanje djeca i mladih na sjevru u kulturne manifestacije“, dodala je Čujović.

Ona je istakla da će kroz ovaj projekat  prije svega građane u Bijelom Polju, a zatim i na sjeveru, pa i cijeloj Crnoj Gori, informisati i edukovati o istoriji i tradiciji, kulturno-istorijskim spomenicima, književnicima, prirodnim bogatstvima i to kroz aspekt sve popularnijeg žanra fantastike.

„Mi ćemo nastojati da obuhvatimo predanja, mitove i legende sjevera Crne Gore i da ih predstavimo širokoj javnosti kroz forme kratke priče, predanja i radio serijale i već uveliko radimo na tome“, navela je Čujović, ističući da i ovogodišnja tema „Zmaj Vražijih firova“ podrazumijeva promociju i razvoj turističkih potencijala Pećine nad Vražijim firovima (Đalovića pećine), kao najvećeg speleološkog resursa u Crnoj Gori.

REFESTICON – festival svih Bjelopoljaca

Današnjoj promociji REFESTICON-a, održanoj u biblioteci Srednje stručne škole, prisustvovao je i profesor i rukovodilac biblioteke, Rafet Mulić, koji je poručio da je REFESTICON  festival svih Bjelopoljaca.

„Kada kažemo Regionalni festival fantastične književnosti REFETSICON, prva asocijacija svakako jeste Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, kao organizator ove manifetsacije, ali ipak smatram da REFESTICON nije festival samo tog medija, već naša bjelopoljska manifestacija. Zato se moramo svi uključiti i dati doprinos ovoj manifestaciji, a samim tim i razvoju književnosti i naše kulturne scene“, saopštio je Mulić.

On je dodao da se u poslednje vrijeme mnogo govori o tome da danas djeca manje čitaju, a samim tim i manje pišu, ai da odgovornost zašravo leži u odraslima.

„Mi moramo više da osluškujemo želje i potrebe mladih, da budemo njihovi partneri u procesu učenja, čitanja, pisanja, promišljanja. Zbog toga su ovi festivali jako značajni, jer se direktno možemo uključiti u sve njegove aktivnosti i programe. Zato nam je čast što smo partneri ovog festivala i što učestvujemo u njegovoj promociji“, rekao je Mulić.

Mulić je najavio da će učešće na VII Regionalnom festivalu REFESTICON-u uzeti i učenici Srednje stručne škole.

„Mi ćemo kreirati naše programe koje ćemo uklopiti u programsku koncepciju festivala i na taj način uključiti našu djecu u tu priču. Mi ćemo animirati polaznike naše kreativne radionice i vjerujemo u talenat naših učenika, te očekujemo da će i priče nekih od njih biti promovisane na predstojećem REFESTICON-u. Takođe, pripremamo i pozorišnu predstavu koja će se uklopiti u tematiku festivala, pa će naši učenici pored talenta za pisanje, pokazati i talenat za glumu“, saopštio je Mulić.

On je istakao da se svi Bjelopoljci moraju udružiti, zajednički kreirati sadržaje i uz pomoć organizacionog odbora REFESTICON-a napraviti nešto na šta biti ponosan cijeli grad.

REDAKCIJA RADIJA BIJELO POLJE

Foto: Vladimir Jelić

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019