twitter

Fantastična književna scena dobija novu dimenziju, u okviru “SCAVACONA” objavljivaće se i SF poezija (audio)

Prvi festival SF poezije & Fantasy priče “Scavacon”, u organizaciji Udrženja Viteški ambijetalni teatar, održaće se 22. juna u Bosni i Hercegovini.

Okupljeni oko ideje da afirmišu fantastičnu književnost, daju doprinos njenom razvoju, ali i da valorizuju prirodna bogatsva i sačuvaju kulturnu baštinu, članovi Udrženja Viteški ambijetalni teatar pokrenuli su novi festival „Scavacon“, kazao je za “Bestseler Refesticon” jedan od utemeljivača ove manifestacije, Anto Zirdum.

Ova bosansko-hercegovačka konvencija fantastike pridružila se mreži festivala fantastike u regionu, a taj element SF peozije dao joj je poseban pečat.

“U Bosni i Hercegovini nekada je bio taj jedan festival fantastike „ZECON“, ali se on transformisao, pa nas je upravo ta činjenica da nemamo nijedan autentični festival ove vrste književnosti podstakla da pokrenemo ovaj festival. Iako on nije precizno tematski definisan, odlučili smo da ga vežemo za špilje, naša prirodna bogatstva, kako bi ih sačuvali i valorizovali, a ujedno kako bi još više afirmisali fantastiku”, kazao je Zirdum.

On je istakao da im je cilj bio da taj prostor fantastike otvore i za pjesnike, odnosno one koji pokušavaju pjesničkim jezikom izraziti futorološki ili ekološki angažovanu poeziju.

 3 4 anto sanja

“Dugo godina je ta ideja za pokretanjem jednog ovakvog festivala leži u nama, ali tražili smo neki optimalan model, ono što bi nas razlikovalo od ostalih festivala, ali sa druge strane i povezalo sa njima. Smatram da fantastična književnost ima poseban angažman u ovakvim društvima, kao što su naša, naročito ova naučno fantastična. Sa jedne strane postoji veliki senzibilitet za fantasy literaturu i zaista je mnogo tih festivala, a sa druge strane nema dovoljno onih posvećenih naučnoj fantastici. Zato smo mi pokretanjem ovog festivala odlučili da uključimo oba elementa, ali smo odvojili SF poeziju od proze. Zpravo SF poezija i ne postoji kao žanr u književnoj teoriji, ali postoje autori koji se izražavaju pjesničkim jezikom i želimo da damo priliku i njima”, pojasnio je književnik iz Bosne i Hercegovine.

Zirdum je istakao da je potrebno da književnost bude angažovanija, društveno osjetljivija, u ovom, kako je rekao, ekološki osjetljivom dobu, vremenu kada prijete kataklizme i kada je vrlo moguće da čovjek kao vrsta opstane pod zemljom.

“Zato su u fokusu našeg festivala uprave pećine, špilje, rudnici, rupe – kao paradigma moguće crne kataklizmičke slike, koja će otjerati čovjeka pod zemlju. Otvorili smo prostor autorima da zapravo pokažu književnost kao angažovanu, da dokažu da imamo neku osviješćenost u datom vremenu i prostoru”, dodao je on.

On je istakao da im je cilj da se ovim festivalom i konkursom za zbirku, koji je rapisan u okviru njega, otvori prostor široj populaciji.

“Jer je taj krug fantastičara sa prostora bivše Jugoslavije donekle i zatvoren, slabo se inovira, pišu jedna ista lica. Ali će se na ovaj način on proširiti, javiće se nova lica, mlađi i anonimni autori”, podvukao je Zirdum.

Kako je podjsetio, konkurs za zbirku priča i pjesama otvoren je do 12. juna.

 3 4 anto3

“Ova konvencija nema tematski okvir ali se preporučuje da se pjesničkim jezikom rasvijetle i iz budućnosti i prošlosti umetnu nove mogućnosti u sadašnjost, posebno se angažirajući na ekološkim temama, ne izbjegavajući i druge standardne kategorije savremene poezije, a budući da su špilje mjesto održavanja ove konvencije preporučljive su priče koje tematiziraju špilje, pećine i svekolika podzemna pribježišta”, pojasnio je jedan od utemeljivača “Scavacona”.

Zirdum je rekao i da će književna konvencija rezultirati izradom festivalske zbirke SCAVACON od 20 najboljih pjesničkih uradaka i 10 najboljih priča koje će selekcionirati dva žirija, jedan za poeziju a drugi za priče.

“Zbirka će biti promovisana 22. juna u Vitezu, jer smo i zamislili da se festival održava svakog prvog dana ljeta, nezavisno da li je to vikend ili radni dan. Održavaće se u prirodi i trajaće od izlaska do zalaska sunca, tako da ima i tu mitološku dimneziju. Sve godine ćemo „šeteti“ festival po cijeloj središnoj Bosni, tražićemo nove i zanimljive lokalitete”, rekao je Zirdum.

On je najavio i gostovanje na VII REFESTICON-u, a kako je saopštio ovogodišnju manifestaciju iskoristiće za najavu “Scavacona”, ali i za promociju svoje priče, za koju vjeruje da će biti objavljena u novoj festivalskoj zbirci.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Arhiva RBP

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019