twitter

Crnogorski REFESTICON predstavljen u Italiji na 20. DEEPCON-u

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja promovisan je danas na jubilarnom 20. Deepcon-u u italijanskom gradu Fjuđiju.

Organizator i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, istakao je da je izuzetno značajno unapređivanje saradnje Crne Gore i Italije u oblasti kulture i književnosti.

"Zbog toga i planiramo da započnemo sa projektom prevodilaštva djela crnogorskih autora fantastike na italijanski jezik, kao i sa promocijom italijanskih autora i knjiga u Bijelom Polju", dodao je Rabrenović, nakon što se zahvalio organizatorima na pozivu.

22 03 dipcon2


"Jedan od ciljeva našeg festivala je očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijelog Polja i Crne Gore, kao i afirmacija autora i promocija u drugim gradovima i državama", navela je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović.


Ona je dodala da u tome imaju podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje i pozvala organizatore Deepcon-a, najvećeg festivala ove vrste u Italiji, da se predstave na sedmom REFESTICON-u.

Organizatori REFESTICON-a su predstavili dosadašnja izdanja i najavili temu ovogodišnjeg festivala "Zmaj Vražjih firova", što je izazvalo veliko interesovanje prisutnih ljubitelja književne fantastike, a posebno su istakli saradnju koju imaju sa srodnim festivalima i organizacijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

22 03 dipcon3


Oni su i zvanično uručili zahvalnice organizatorima Deepcon-a, Flori Staljano i Đinu Lukreciju, koji su se kandidovali za organizaciju Eurocona 2021. godine.

Posebni gosti ovog izdanja italjanske konvencije su i Nicole de Boer, kanadska glumica, Clelia Farris, jedna od najboljih autorki italijanske fikcije, Mario Giorgioni, IT ekspert, Frank Ma, predsjednik SF&F fondacije iz Kine, Francesco Verso, pisac naučne fantastike I urednik multikulturalnog projekta Future Fiction.

22 03 dipcon knjige

Autorka: Sanja Čujović
Foro: RBP

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019