twitter

Slovenački Fanfest ispunio misiju zbližavanja festivala i pisaca

Slovenački festival fantastične književnosti Fanfest je šestu godinu zaredom uspio da ostvari misiju zbližavanja festivala i pisaca iz regiona, istakao je organizator Bojan Ekselenski, predsjednik Celjskog književnog udruženja.

"Za proteklih šest godina doprinijeli smo širenju mreže festivala na prostorima bivše Jugoslavije, dodatno osnažili poeziju i prozu fantastične književnosti u Sloveniji i objavili trinaest izdanja časopisa Supernova", napomenuo je Ekselenski i predstavio izdanje sa pričama o teorijama zavjere.

Tokom tri dana u Celju su predstavljeni i partnerski festivali i konvencije. O crnogorskom REFESTICON-u govorili su dr Andrijana Rabrenović i dr Dragić Rabrenović, dok je hrvatski SFeraKon predstavila organizatorka Vanja Kranjčević iz Zagreba. U nastavku programa premijerno je predstavljeno srpsko izdanje antologije slovenačkih autora Svedočenja stranih svetova, koje je uredio Tihomir Jovanović iz Beograda. Priče dvadeset dva pisca su preveli Bojan Ekselenski i Andrej Ivanuša. U sklopu programa su promovisana prva dva dijela trilogije Srž tajne (Skrivnost srži), Jakoba Konde i između ostalih pročitane pjesme književnika iz Crne Gore Dragana Popadića, Slobodana Vukanovića i Vasa Vukovića.

Počasni gost festivala bio je prof. dr Zoran Živković iz Beograda, koji je držao predavanje o značaju ostvarenja Odiseja u svemiru 2001, za film i književnost, nakon čega je premijerno predstavio i novi roman Bela soba, koji je poslije američkog dobio i izdanje u Srbiji.

 

Fanfest je održan od 23. do 25. septembra u organizaciji Celjskog književnog udruženja, a pod pokroviteljstvom Opštine Celje.

Redakcija portala Refesticon