twitter

Premijerno promovisane regionalne zbirke Poruke iz prošlosti

Juče su u tvrđavi Vranduk na Festivalu Tragovima bosanskog kraljevstva, premijerno promovisane zbirke kratkih priča afirmisanih autora i učenika iz regiona pod nazivom Poruke iz prošlosti.

Priče o stećcima su predstavljene u sklopu istoimenog projekta koji je finansirao Fond za Zapadni Balkan, podržan kroz IPA program Evropske unije. Realizatori su Muzej grada Zenice, NVO Akademija društvenih nauka i Opštinska biblioteka Slovo.

O knjigama su govorili urednik izdanja Dragić Rabrenović, pisac iz Bijelog Polja i članice žirija književnice iz Lapova i Zenice Danijela Vulićević i Emina Selimović. Dok su priče predstavili neki od prisutnih autora na festivalu Alma Zornić (Sarajevo), Tamara Lujak (Beograd), Tatjana Milivojčević (Sremska Mitrovica), Dinko Osmančević (Banja Luka) i Adi Kadribašić (Zenica). Priče iz zbirke Poruke iz prošlosti - junior(ka), predstavili su učenici iz Zenice i Tuzle. Osim priča u knjigama su zastupljene i ilustracije sa tematikom stećaka, pa su tim povodom o svojim autorskim radovima govorili neki od likovnih umjetnika.

Prema riječima članica žirija obje zbirke sačinjavaju kvalitetne priče što je bio jedini kriterijum da se i nađu u knjigama.

"Zbirku Poruke iz prošlosti čini 27 priča autora iz pet država, što govori o raznovrsnosti i kvalitetu", istakla je

Danijela Vulićević, direktorica biblioteke Slovo. Ona je dodala da se u zbirci za odrasle nalaze priče nekih od prepoznatljivih autora u domenu fantastike, a da su neke od priča za učenike na zavidnom nivou zbog čega su se mogle objaviti i sa afirmisanim piscima.

 

Prema riječima Emine Selimović, predstavnice zeničkog muzeja, prepoznaje se da mladi čitaju poznate autore fantastike poput Tolkina i Džoane Roling, ali i njihovo stvaralaštvo i kreativnost. "Učenici su stvorili nove priče o već poznatim temama među kojima su stećci, kraljevi i kraljice sa prostora Balkana, ili neka od mitoloških bića sa ovih prostora", napomenula je ona.

 

Dragić Rabrenović, predstavnik NVO Akademije društvenih nauka iz Bijelog Polja je istakao da će knjige biti predstavljene i u Crnoj Gori i Srbiji u cilju valorizacije zajedničke kulturne baštine i promocije književnog stvaralaštva. "Uspjeli smo da kroz višefazni projekat okupimo značajne autore iz ovog žanra, da povežemo učenike iz više gradova i spojimo likovnu i književnu umjetnost", zaključio je.

Kako je dodao ovo je nastavak višegodišnje saradnje koja upravo ima za cilj ukazivanje na važnost suživota na prostorima država bivše Jugoslavije, kroz zajedničke kulturno-istorijske teme.

 

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.