twitter

Izbor crnogorske fantastičke priče FANTASTICA MONTENEGRINA

Od autorke monografija Književne opservacije (2021) i Putevima beskraja (2022), dr Marijane Terić, stiže izbor crnogorske fantastične priče druge polovine 20. vijeka Fantastika Montenegrina.

U knjizi je zastupljeno devetnaest priča od trinaest autora koji su rođeni u Crnoj Gori, koji su stvarali u okvirima crnogorske književnosti ili koji su na neki drugi način vezani za crnogorsko književno-kulturno tlo, a u čijem su književnom stvaralaštvu zapaženo mjesto zauzimala djela fantastike: Mihailo Lalić, Sreten Asanović, Borislav Pekić, Miodrag Bulatović, Zuvdija Hodžić, Miodrag Vuković, Božidar Zejak, Danilo Kiš, Mirko Kovač, Ranko Krstajić, Ćamil Sijarić, Čedo Vulević i Lazar Komarčić.

Sva djela obuhvaćena izborom pripadaju stvaralaštvu iz druge polovine 20. vijeka, osim fragmenata romana Lazara Komarčića Jedna ugašena zvijezda objavljenog 1902. godine. Priređivač odabir ovog djela obrazlaže riječima da ono nije moglo biti izostavljeno „budući da je riječ o prvom autentičnom naučnofantastičkom romanu, koji djeluje žanrovski superiorno u svjetskim razmjerama svoga vremena, zbog čega se može porediti s najboljim ostvarenjima britanskih pisaca naučne fantastike Herberta Džordža Velsa ili Artura Klarka“.

Raznovrsnost odabranog pripovjedačkog materijala pruža uvid u najznačajnije narativne strategije i mehanizme karakteristične za književnu fantastiku, a svaku proznu cjelinu prate odrednice poput izvoda iz zbirke priča ili određenog romana, godine publikovanja tih djela, kao i biografski podaci o piscima odabranih djela.

U knjizi su zastupljena dela:

Lazar Komarčić: „Naše nebo“ (Jedna ugašena zvezda)

Mihailo Lalić: „Stara igra ’Jači – tlači’“ (Lelejska gora)

Sreten Asanović: „Carstvo sunca“ (Ne gledaj u sunce)

Sreten Asanović: „Gluho“ (Ne gledaj u sunce)

Borislav Pekić „Čudo u Gadari“ (Vreme čuda)

Miodrag Bulatović „Najveća tajna sveta“ (Vuk i zvono)

Zuvdija Hodžić „Voda“ (Gluva zvona)

Zuvdija Hodžić: „Igra“ (Gluva zvona)

Miodrag Vuković: „Soba“ (Krug, soba)

Božidar Zejak: „Kavez“ (Kavez)

Božidar Zejak: „San“ (Kavez)

Danilo Kiš: „Ogledalo nepoznatog“ (Enciklopedija mrtvih)

Mirko Kovač: „Otac i njegove reči ili Nebeski zaručnici“ (Nebeski zaručnici)

Mirko Kovač: „Florijan“ (Nebeski zaručnici)

Ranko Krstajić: „Mržnja“ (Noći crnog meseca)

Ranko Krstajić: „Nedovršena priča“ (Noći crnog meseca)

Ćamil Sijarić: „Bijeli anđeo“ (Priče iz hiljadu i jedne noći)

Ćamil Sijarić: „Sat“ (Izabrane pripovijetke I–X, treća knjiga )

Čedo Vulević: „Ogrtač boje mirte“ (Ogrtač boje mirte)

Recenzenti su Adnadin Jašarević i prof. dr Vlada Urošević, a knjiga će uskoro biti dostupna u knjižarama i na sajtu Narodne knjige.

Marijana Terić (1986, Nikšić) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Odsjek za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu magistrirala je 2013. godine, stekavši time zvanje magistra nauke o književnosti. Doktor je društveno-humanističkih nauka (filološke nauke) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Objavljuje radove za više stručnih i naučnih časopisa za književnost. Autorka je monografija Unutrašnja strana vremena (Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, 2016), Književne opservacije (2021), Putevima beskraja – Recepcija jugoslovenske fantastičke proze (2021/2022), kao i izbora crnogorske fantastičke priče druge polovine 20. vijeka Fantastica Montenegrina (2022).

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.