twitter

Počele likovne radionice za učenike "Papir, kamen, stećak“

Likovne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola "Papir, kamen, stećak“, koje se organizuju u okviru projekta "Poruke iz prošlosti“, počele su danas u Bijelom Polju.

Koordinator projketa za Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazao da je projekat posvećen srednjovjekovnim kulturnim i nadgrobnim spomenicima - stećcima.

"Osim slikarstva i crtanja radiće se i vajarstvo, namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola. Planirano je da radove sa radionice objavimo na događajima koji budu organizovani tim povodom u Bijelom Polju, Zenici i Lapovu a osim tih radova učenici će imati priliku da se posvete i drugim aktivnostima u okviru ovog projekta. Ovo je jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta, pored toga biće emitovan i serijal radio emisija na programu Radija Bijelo Polje, posvećen stećcima. Biće objavljene dvije zbirke priča, jedna namijenjena učenicima i druga za pisce iz regiona. Zbirke ćemo promovisati već tokom vikenda u muzeju u Zenici, i srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, nadomak Zenice“, istakao je Rabrenović.

Pozvao je sve mlade da se pridruže radionicama.

"Predavač na radionici će biti vizuelni umjetnik iz Bijelog Polja, Vladimir Jelić, koji je učestvovao u okviru sličnih projekata, posvećenih mladima i izradi stripa i slika, a i autor je naslovnih slika za knjige koje su rađene u okviru ovog projekta“, dodao je koordinator projekta za Bijelo Polje.

Realizator projekta "Poruke iz prošlosti“ je Muzej grada Zenice iz Bosne i Hercegovine, a partneri su NVO "Akademija društvenih nauka“ iz Bijelog Polja, i Opštinska biblioteka "Slovo“ iz Lapova. Pokrovitelj je Fond za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund), a sredstva su obezbjeđena od strane Evropske unije.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: RBP