twitter

REFESTICON PREDSTAVLJEN NA LIBURNIKONU U OPATIJI

Na poziv organizatora 17. Festivala naučne fantastike i fantastike Liburnikon, proteklog vikenda je u Opatiji promovisan Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja. 

Organizatori su predstavili projekat koji realizuje Radio Bijelo Polje uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Publici u Hrvatskoj je promovisana izdavačka djelatnost i teme regionalnih zbirki iz proteklih deset godina.

 

"Ovom projektu smo posvećeni tokom cijele godine u više faza i različitih aktivnosti. Osim zbirki kratkih priča pisaca iz država Zapadnog Balkana, posebno smo fokusirani na stvaralaštvo mladih, učenike osnovnih i srednjih škola", istakla je direktorica Radija Bijelo Polje dr Andrijana Rabrenović.

Ona je dodala da je cilj REFESTICON-a, pored promocije autora i izdavačke djelatnosti, očuvanje i popularizacija kulturne baštine Crne Gore i regiona, kao i unaprjeđenje saradnje sa srodnim institucijama i organizacijama, što posebno je vidljivo na festivalu fantastične književnosti kao centralnom događaju.

 

Urednik festivalskih izdanja dr Dragić Rabrenović, predstavljajući dosadašnje zbirke istakao da se u njima mogu naći priče najpoznatijih regionalnih autora iz ove oblasti, među kojima su i brojni pisci iz Hrvatske.

On je najavio da će uskoro biti novi godišnji konkurs za kratke priče i konkurs za neobjavljenu zbirku priča, što će, kako je istakao, dodatno uvećati važnost projekta i doprinijeti književnom stvaralaštvu u regionu.

Ne festivalu Liburnicon koji sedamnaesti put održan u Opatiji sa temom Potraga za besmrtnošću, realizovano je skoro 40 programa, među kojima su književne promocije, naučna predavanja, radionice, programi posvećeni djeci i mladima, muzičko-scenski i kulturno-zabavni programi.

Pored hrvatskih univerzitetskih profesora astrofizike Vernese Smolčić, fizike Davora Horvatića i mikrobiologije Miroslava Radmana, specijalni gost bila je Laini Tejlor, višestruko nagrađivana američka književnica.

Organizator Liburnikona je udruženje Kulturni front iz Opatije.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje i portala Refesticon