twitter

Najnovija izdanja beogradskog udruženja „Sci-Fi“ predstavljena na 10. REFESTICON-u

U okviru X Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON večeras su u Kući Rista Ratkovića promovisana najnovija izdanja beogradskog Udruženja građana Fanovi naučne fantastike „Sci-Fi“.

O antologijI naučne fantastike, fentezija i horora REGIA FANTATSICA 7, zbici Gothic & Horor, kao i knjizi Tragom srpske fantastike, govorio je pisac fantastične književnosti i sekreta Udruženja „SCI&FI“, Tihomir Jovanović.

On je istakao da je sedmi broj almanaha Regia Fantastica tematski posvećen distopiji - povodom obilježavanja 90 godina romana „Vrli novi svijet“ i filmskom ostvarenju „The Thing“ - povodom obilježavanja 40 godina od premijernog prikazivanja.

“U antologiji se našlo oko 25 priča, a najveći broj njih je bio inspirisan temom distopije, mada je, naravno bilo onih koje se oslanjaju i na film ‘The thing’. Uglavnom su to priče već poznatih autora, ali ima tu i onih novih, koji takođe sjajnu pišu”, kazao je Jovanović.

Napomenuo je i da se u almanahu pojavljuju i dva autora van regiona, odnosno van prostora EX Yu, te da on, pored autorskih priča, sadrži i eseje, kao I jedan strip.

Jovanović je saopštio i da je u toku konkurs za novi broj antologije Regia Fantastica, koji će do septembra biti otvoren, te je pozvao pisce da pošalju svoje priče.

U izdanju Udruženja „Sci-Fi“ krajem prošle godine izašla je i zbrika priča “Horror & Gothic”, a u njoj su, kako je kazao Jovanović, misteriozne priče, udaljene od onog “klasičnog horora”, bez “ubistava, krvi, smrti”.

Onima koji žele da se podrobnije upoznaju sa srpskom fantastikom, Jovanović preporučuje novu knjigu Tragom srpske fantastike, u kojoj su neke, pomalo i zaboravljene priče.

Napomenuo je I da je izašao i novi fanzin “SCI&FI portal”, magazinskog tipa, a I najavio je da Udruženje građana Fanovi naučne fantastike „Sci-Fi“ pripema i neka nova izdanja. 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić