twitter

Zbirka kratkih priča “Putnik” predstavljena na 10. REFESTICON-u (video)

Zbirka kratkih priča “Putnik”, objavljena u okviru X Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

U ovoj zbirci našlo se 29 priča autora iz pet država, koji su pisali na temu Putovanja kroz vrijeme i prostor.

Urednik zbirke “Putnik”, Dragić Rabrenović, istakao je da su među autorima iz 18 gradova neka dobro poznata imena u regionu i već afirmisani pisci koji imaju više objavljenih knjiga, ali i neki od novih koji su uspješni na brojnim konkursima fantastike.

“Ovo su priče o vremenskim putnicima, o značajnim istorijskim ličnostima, putovanju u prošlost ili budućnost, ali i nesavladivom putovanju makro i mikrokosmosom”, rekao je Rabrenović.

On je podsjetio da je na ovogodišnji konkurs pristigla 51 priča iz sedam država.

“Upravo to nas je uvjerilo da smo ostvarili cilj i podstakli stvaraoce iz cijelog regiona da kroz ispisivanje novih pripovjesti iskažemo počast književnim velikanima koji su se bavili fenomenom putovanja kroz prostor i vrijeme, među kojima su Čedo Vuković, ali i Žil Vern, Herbert Džordž Vels, Stanislav Lem i Rej Bredberi”, naglasio je urednik ove zbirke.

O zbirci je govorio i predsjednik žirija, Adnandin Jašarević, koji je kazao da većina priča zapravo pripada podžanru – naučnoj fantatstici, te da su uglavnom objavljene one čiji su autori i najbolji pisci fantastike u regionu.

“Ove godine većina autora se svrstala u taj podžanr, a i skoro sve priče su one o putovanju kroz vrijeme”, naveo je Jašarević.

On je naglasio i da je REFESTICON, iako su pojedini sumnjali u to, uspio da se odupre svim izazovima i opstane na festivalskoj sceni.

“Zahvaljujući ovom festivalu napravili smo iskorak iz one naučne fantastike, koje su se brojni autori držali. REFESTICON je okupio sjajne pisce, koji pišu nešto novo i drugačije”, rekao je predsjednik žirija.

Po prvi put u ulozi žirija našao se i pisac i novinar iz Tivta, Dragan Popadić, koji je večeras rekao da je prijatno iznenađen idejama na kojima su autori zasnivali svoje priče.

“Priče su jako dobre, ja sam uživao čitajući ih i zaista je nevjerovatno koliko pisci fantatstike imaju sjajne ideje, koji uspješno pretoče u priču”, kazao je Popadić.

Istakao je i da je Regionalni festival fantatsične književnosti REFESTICON manifestacija od ogromnog značaja i za BijeloPolje, za Crnu Goru, ali i regionalnu književnu scenu.

“Čini mi se da nijesmo ni svjesni u potpunosti njegovog značaja, ali ja vjerujem da će nastaviti da živi”, poručio je Popadić.

Svoje priče su večeras predstavili i autori iz Crne Gore i regiona, a među njima je i pisac iz Beograda, Miloš Petrik, koji potpisuje priču “Skretanje”.

“Glavni lik u mojoj priči zapravo razmišlja šta bi se desilo kada bi mogli da promijenimo nešto iz naše prošlosti. Ona je zapravo nastajala tokom prethodnih pet godina, ispravljao sam je i konačno verziju poslao na refestikonski konkurs, tako da mi je drago da je našla svoje mjesto u zbirci”, kazao je Petrik.

U zbirci “Putnik”, našla se i priča Marijana Maša Miljića “Samozvanac”.

“U pitanju je priča o Šćepanu Malom, koji je jedna od najmisterioznijlih ličnosti iz istorije, tako sam oslanjajući se na istorijske činjenice i koristeći se elementima fantatsika uspio i da je napišem”, rekao je Miljić.

“Zihernadla” je naziv priče Ranka Rajkovića iz Podgorice, koji je, predstavljajući zaintrigirao bjelopoljsku publiku.

“Pozadina priče je naučna, jer su mi energetska stanja i teorija relativiteta poslužili kao osnov za njeno pisanje. To je priča o putovanju kroz vrijeme, iz moje vizije fizičara”, naveo je Rajković.

Priču “Lun protiv Albina” večeras je predstavio i Tihomir Jovanović.

“To je inače duža priča, koju sam pisao za moju novu zbirku, na kojoj radim sa kolegama. Lun je zapravo lik iz romana Mitra Miloševića iz Kolašina, ali se u mojoj priči bori protiv putnika iz vremena”, rekao je Jovanović.

I Tanja Jocić Stamatović, koja je zapravo i nova na fantastičnoj knjiženoj sceni, predstavila je večeras priču “Kontrolorka”.

“Moja priča pokazuje da mi zapravo I ne možemo tako lako putovati kroz vrijeme i prostor, jer je uvijek tu neko da nas kontroliše”, dodala je književnica, koja i prvi put učestvuje na REFESTICON-u.

“Poslednji Torovac” Milene Stojanović iz Paraćina je zapravo nastavak njege trilogije Proročanstvo bogova.

“To je zapravo porodična drama, koja donosi priču o tri djeteta koje porodica prihvata, ali je priča i o onom četvrtom koje je odbačeno”, saopštila je Stojanović.

Tamara Lujak otkrila je večeras detalje i iz njene priče iz zbirke “Putnik”, koja nosi naziv “Svemoćna”.

“Svemoćna je čaraobnica koja lokalnom stanovništvu omogućava putovanje kroz prostor i vrijeme”, kazala je Lujak.

I priča “Svemoćno oko”, koju potpisuje Goran Ćurčić, svojim kvalitetom je zavrijedila mejsto u zbirci “Putnik”, a kako je kazao i sam autor, njegov junak imam moć da putuje kroz prostor i vrijeme.

Jasmina Malešević iz Beograda priču je posvetila pjesnikinji Milijani Komatina, nosi naziv “Putovanje kroz nevreme”, a predstavila je večeras posjetiocima REFESTICON-a.

Vaso Vuković iz Danilovgrada autor je priče “Kolekcionar”, kao osnovu za priču uzeo je istorijske elemente.

“Glavni likovi su Vila i Vuk, a radnja se odvija u bliskoj budućnosti”, rekao je Vuković.

Priču “Projekat Janus” je večeras predstavio i Marko Vujović iz Podgorice.

“Želio sam da ovom pričom odam počast svima koji se bavili ovom temom, putovanjem kroz prostor i vrijeme”, rekao je Vujović.

 

 “Vremenski putnik” naziv je priče Tatjane Milovojčević, u kojoj ona traga za receptom vječnog života. 

“Na toj želji sam bazirala svoju priču, ona je i magijska i fantastična”, kazala je Milivojčević. 

I Bojan Ekselenski je predstavio priču “Terorist”. 

“Ovo je priča o paralelnom univezumu i putovanju kroz vrijeme”, rekao je Ekselenski. 

Andrej Ivanuša, slovenski pisac fantatsike, takođe je večeras govorio o svojoj priči o prapočetku života. 

“Glavni junaci su istraživači koje se vraćaju nazad u prošlost, kako bi otkrili kako je počeo život, ali se susreću sa tim biološkim likom, koji je zapravo život”, kazao je Ivanuša. 

“Zalutali” je priča Nataše Milić, a ova autorka kazala da je upravo putovanje kroz vrijeme njena I omiljena tema.

“Problematika vremena tiče se svih ljudskih bića, jer smo svi mi vremenom ograničeni”, kazala je Milić, dodajući da su glavni likovi u njenoj priči tri muškarca, koji žele da promijene ono što se dogodilo, ali na različit način.  

Svoje mjesto u zbirci “Putnik” našla je I priča Dragana Popadića “Put snova”. 

“Junak u ovoj priči je Crnogorac Radonjić, koji je na američkom instutitu izumio mašinu za putovanju kroz vrijeme, pa se tako vraća u svoje Njegoše”, kazao je Popadić, dodajući da na kraju priče poručuje da neke svoje snove ipak ne treba ostvariti. 

Podsjetimo, priče za zbirku “Putnik” anonimno je bodovao eminentni međunarodni žiri u sastavu Adnadin Jašarević (Bosna i Hercegovina), Goran Skrobonja (Srbija), Blaga Žurić (Crna Gora), Mirko Grdinić (Hrvatska) i Dragan Popadić (Crna Gora). 

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić