twitter

Rabrenović: Decenija REFESTICON-a uspjeh je i Bijelog Polja i Crne Gore (video)

Decenija postojanja Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON ogroman je uspjeh i Bijelog Polja i Crne Gore, poručio je večeras Dragić Rabrenović otvarajući jubilarnu manifestaciju.

On je istakao da je REFESTICON tokom deset godina postojanja došao do međunarodnog nivoa, uspješno povezujući umjetnike iz cijelog regiona, čemu svjedoči, kako je kazao, i večerašnje prisustvo pisaca iz svih jugoslovenskih država.

“Uspjeli smo da oživimo pjesnike, književnike i stvaraoce, bogato crnogorsko kulturno nasljeđe predstavili smo cijelom region, umjetnost nas je opet ujedinila i povezala. Neko će možda reći da smo mogli više i bolje, ali ovo je ono što smo uspjeli za ovih deset godina i mi smo na to ponosni”, kazao je osnivač REFESTICON-a.

Rabrenović je podsjetio da je u okviru REFESTICON-a do sada objavljeno više od 20 knjiga,da je emitovano na desetine radijskih serijala, a ono, možda i najvažnije, da je festival je iznjedrio i 60 novih autora iz Crrne Gore, a čak 10 iz Bijelog Polja.

“Svake godine smo dodjeljivali i nagrade ‘Zlatni zmaj’ za doprinos razvoju fantastike na međunarodnom I regionalnom nivou, a od prije nekoliko godina i priznanje ‘Zmajevo jaje’ kao podsticaj mladima da nastave da stvaraju, jer do sada objavljeno oko 160 priča crnogorskih učenika”, naveo je Rabrenović.

Kazao je i da se nada da će i u novoj deceniji, koju REFESTICON započinje, imati podršku ustanova i institucija kulture, kako bi nastavili misiju ove manifestacije, da povezuje, podstiče i promoviše.

“Opština, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore su nas podržali i ove godine, kada slavimo jubliej, kao i brojne ustanove kulture, poput JU Ratkovićeve večeri poezije, ali i nevladine organizacije, kakva je Akademija društvenih nauka. Tu je i TO Bijelo Polje, ali i brojni partneri iz regiona, zato vjerujem da će se ta podrška nastaviti, jer ovaj festival to zaslužuje, što smo i dokazali”, poručio je coordinator projekta REFESTICON, Dragić Rabrenović.

U okviru 10. REFESTICON-a večeras je u Kući Rista Ratković otvorena i izložba “Gorska bašta”, akademske slikarke Tijane Gordić. 

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić