twitter

10. REFESTICON: “Cjelokupna književnost počiva na mašti, imaginaciji i fantastici” (video)

Cjelokupna književnost počiva na mašti, imaginaciji i fantastici, poručeno je sa panel diskusije “Fantastika i mladi”, koja je održana danas u Kući Rista Ratkovića, u okviru X Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Profesorice književnosti Milka Španjević i Jelenka Andrić u razgovoru sa bjelopoljskim učenicima, polaznicima radionica kratkih priča, istakle su da se elementi fantastične književnosti prepoznaju u svim književnim epohama i stilskim formacijama. 

“Fantastika korespondira sa realnim i imaginarnim, racionalnim i iracionalnim, ona predstavlja pobunu protiv stvarnosti, ali u njoj pronalazi svoje temelje”, naglasila je profesorica Španjević, poručujući i da je fantastika bijeg od surove realnosti.

 Španjević i Andrić su napomenule da se sa fantastikom mladi susreću još u najranijem djetinjstvu, kroz bajke, koje im daju i prvu sliku imaginarnog svijeta. 

“Fantastika je neistraženo polje, pripada i mladima i odraslima, otkriva neslućene svjetove”, istakla je Andrić, poručujući mladima da čitaju i da se iznova vraćaju određenim književnim djelima.

 

Studentkinja književnosti i učesnica panela, Magdalena Smolović, istakla je da fantastika danas postaje sve popularnija među mladima, uprkos činjenici da popularnost knjige slabi. 

“Razlog zbog kojeg fantastika ne gubi čitalačku publiku treba tražiti prvenstveno u zanimljivim temama i sadržaju koji imamo u djelima fantastične književnosti. Ta djela mogu biti svojevrstan bijeg od stvarnosti, ali isto tako se unutar njih može potkrati i kritički sud o određenim pojavama, jer znamo da je za mnoge pisce natprirodno bilo samo izgovor da se opišu neke stvari koje se možda i ne bi smjele govoriti u realnim okolnostima”, kazala je Smolović.

Ona je naglasila da mladima fantastika, posebno u današnjem vremenu, nije strana. 

“I zaista smatram da je jako važno da se sa fantastikom upoznamo što ranije, kako bi kasnije znali da je prepoznamo u brojnim djelima koje čitamo i tumačimo”, dodala je ona. 

Smolović je poručila i da fantatsika nikada neće nestati, isto kao ni ljudska sklonost ka nepoznatom i odbačenom, i propitivanju svijeta oko sebe.

O svom doživaljaju fantastike i fantastičnih djela, kako književnih, tako i filmskih, govorili su i učenici, polaznici radionica kratkih priča, održanih u susret X REFESTICON-u. 

Oni su takođe ukazali na značaj čitanja, koje je, kako su kazali, i osnova za nastavak kreativnog rada i pisanja.

 

Jubilarni Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, svečano će biti otvoren večeras u Kući Rista Ratkovića, u 19 sati i 30 minuta. Deseti REFESTICON, u okviru kojeg će tokom tri festivalska dana biti realizovano više od 20 kulturnih programa, otvoriće osnivač ove manifestacije i koordinator projekta, Dragić Rabrenović. 

Prvo veče festivala posvećeno je mladima, pa je za večeras zakazana i promocija zbirke kratkih priča “Putovanja”, učenika crnogorskih osnovnih i srednjih škola, a planirana je i dodjela nagrada “Zmajevo jaje”. 

U okviru 10. REFESTICON-a biće otvorena i izložba “Gorska bašta”, akademske slikarke Tijane Gordić. 

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović 

Foto: Dalibor Rakočević