twitter

10. REFESTICON: BRANISLAV JANKOVIĆ DOBITNIK MEĐUNARODNOG PRIZNANJA ZLATNI ZMAJ, VANJI KRANJČEVIĆ ZLATNI ZMAJ ZA REGION

Međunarodno priznanje Zlatni zmaj za doprinos razvoju fantastične književnosti pripalo je Branislavu Jankoviću, književniku iz Srbije, dok je Priznanje Zlatni zmaj za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu, pripalo Vanji Kranjčević, organizatorki SFeraKona iz Hrvatske.

Kako saopštavaju iz Radija Bijelo Polje, organizacioni odbor desetog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, organizatori partnerskih festivala i konvencija i neki od prethodnih dobitnika nagrade Zlatni zmaj iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, između više nominovanih iz regiona, većinom glasova su odlučili da Janković i Kranjčević, budu ovogodišnji laureati. Priznanja će biti uručena na jubilarnom desetom REFESTICON-u, u Bijelom Polju 25. juna od 19.30 časova u Kući Rista Ratkovića.

U saopštenju se navodi da je Branislav Janković, pisac iz Niša, tokom prethodnih godina dao izuzetan doprinos razvoju fantastične književnosti kroz književno stvaralaštvo, uredničku i izdavačku djelatnost. Objavljeno mu je deset knjiga, među kojima osam romana, zbirka priča i poezije. Jankovićevih šest romana objavila je izdavačka kuća Laguna iz Beograda, po jedan Čarobna knjiga i Dereta. Osim romana autor je brojnih priča objavljenih u regionalnim zbirkama i antologijama, od kojih su neke i u izdanjima festivala REFESTICON. Autor je i šest pozorišnih predstava i više radio drama. Prvu nagradu na godišnjim konkursima Radio Beograda osvojio je za dramu ''Dva neba'', a Drugu za dramu „Milentijeva 14/2“. Dobitnik je nagrade „Miroslav Dereta“ za rukopis romana „Mačka u koferu“ 2019. godine, kao i priznanja Opštine Lapovo - plaketa sa malim grbom za doprinos kulturi, 2017. godine. Osnivač je izdavačke kuće Vrane iz Niša, čiji je cilj podsticanje stvaralaštva kod mladih autora. Član je Srpskog književnog društva. Navodi se da je Janković nakon dvadeset godina rada u novinarstvu aktivno učestvovao u razvoju fantastike i dao značajan doprinos učešćem kao pisac, član žirija ili urednik, mnogih izdanja u državama regiona.

Organizatori REFESTICON-a ističu da je priznanje Zlatni zmaj za doprinos razvoju fantastike u regionu, pripalo Vanji Kranjčević predsjednici Društva Sfera iz Zagreba, kao dugogodišnjoj organizatorki i promoterki fantastike. Ona je između ostalog dobitnica nagrade Evropskog društva za naučnu fantastiku (ESFS), za najboljeg promotera na području SF književnosti u Evropi za 2021. godinu. Od 2016. godine je glavna koordinatorka konvencije SFeraKon, koja je ove godine održana 44. put, kao najdugovječnija konvencija naučne fantastike u bivšoj Jugoslaviji. Od 2013. godine članica je Upravnog odbora Evropskog društva za naučnu fantastiku (ESFS). Kranjčevićeva je 2012. godine bila suorganizator Evropske konvencije naučne fantastike Eurocon u Zagrebu, a 2017. godine voditelj programa Svjetske konvencije naučne fantastike Worldcon 75, u Finskoj. Izlagala je na brojnim međunarodnim festivalima među kojima su crnogorski REFESTICON, Pircon (Poljska), Eurocon (Kijev), Eurocon (Sankt Peterburg), Shamrocon, U-con, Nemo, i drugima. Kranjčevićeva se više od dvadeset godina bavi promocijom i razvojem vaninstitucionalne kulture, kroz rad programa Društva SFera, kao i saradnju sa Zagrebačkim foto kino savezom i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture. U Društvu SFera od 1998. godine je bila zadužena za razne aspekte poslovanja od planiranja i realizacije programa, do članstva u žiriju za književnu nagradu SFERA, te koordinaciju s drugim udruženjima i saradnju sa festivalima i gostima iz inostranstva.

 

Jubilarno izdanje jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori održava se od 23. do 26. juna u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Organizator je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje. Partneri su NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja i NVO Umjetnost bez granica iz Bara. Institucionalna podrška su JU Ratkovićeve večeri poezije i Turistička organizacija Bijelo Polje.Međunarodni partneri su: Muzej grada Zenice (BiH), Festival fantastične književnosti - Pazin (HR), Festival fantastične književnosti Fanfest - Celje (SLO), Naučno-fantastična konvencija Sferakon - Zagreb (HR), Naučno-fantastična konvencija Marsonikon - Slavonski Brod (HR), Naučno-fantastična konvencija Istrakon - Pazin (HR), Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon - Split (HR) i Udruženje građana Ljubitelji naučne fantastike SCI&FI iz Beograda (SR).

Planirano je više od dvadeset programa u kojima će učestvovati više od 40 autora iz država Zapadnog Balkana. Osim promocija zbirki priča i romana, biće organizovane likovne i foto izložbe, predavanja i panel diskusije, saopštavaju organizatori.

 

 

Redakcije Radija Bijelo Polje i Refesticon-a