twitter

Na Zeničkom proljeću promovisana Atropa Belladonna Dragića Rabrenovića

U sklopu 25. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, večeras je u Zenici promovisana zbirka priča "Atropa Belladonna", Dragića Rabrenovića.

O knjizi su govorili direktor Muzeja grada Zenice, književnik Adnadin Jašarević i Vernes Menzilović, istoričar.

"Zenica je grad kulture što dokazuje ova manifestacija i zbog toga sam zahvalan organizatorima i prijateljima iz Muzeja na saradnji i podršci. Posebno sam zahvalan kolegi Jašareviću koji je bio recenzent knjige i autor ilustracije na naslovnoj stranici", kazao je Rabrenović.

Prema Jašarevićevim riječima priče povezuje postmoderna crta gdje se autor obraća svom posrednom iskustvu u literaturi i nauci kreirajući novum. "Po svemu novi sadržaj značenjski je izmješten u odnosu na izvor. Odlikuje ga intertekstulnost te neki od motiva svojstveni postmodernoj fantastici, poput potrage za vječnim životom, reinkarnacija i pomjeranje vremenskog toka", istakao je Jašarević.

"Kod Rabrenovića u gotovo svim pričama izostane katarza, zapravo autor nam ne nudi jasan svrsetak priče, već ostavlja mogućnost čitocima da sukreiraju pravac u kome se priča odvija", napomeuo je Menzilović.

Promotori su izdvojili priču Najezda gnjida, kao savremenu kritiku društva, kao i priču Vinsent, zbog dosljednog korištenja postmodernih književnih postupaka.

Prema autorovom riječima iako je riječ o pričama sa različitom tematikom, ranije objavljenim u zbirkama i antologijama u regionu, postoji nit koja ih povezuje, a to je suprostavljanje pojedinca društvu.

"Kroz priče se prepliću egzistencijalizam, psihologija, filozofija, ali i ukazuje na domete nauke i tehnologija i moguće posljedice tog napretka", zaključio je Rabrenović.

 

 

Redakcije portala Radio Bijelo Polje i Refesticon