twitter

REFESTICON PROMOVISAN NA 44. SFERAKONU U ZAGREBU

Danas je na 44. zagrebačkoj SF konvenciji SFeraKon predstavljen Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja i konkurs desetog jubilarnog izdanja.

U programu naslovljenom Putovanje kroz vrijeme, osnivač jedinog crnogorskog festivala ove vrste Dragić Rabrenović, govorio je o poznatim djelima i književnicima koji su se bavili ovom tematikom. Piscima i publici u Hrvatskoj je predstavljena izdavačka djelatnost Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje koja obuhvata godišnje zbirke autora iz regiona, zbirke učenika iz Crne Gore i autorske knjige.

Kao priređivač izdanja Rabrenović je promovisao i antologiju Savremena crnogorska fantastika, knjigu u kojoj su objavljene odabrane priče iz festivalskih zbirki.

Predsjednica društva SFera Vanja Kranjčević u ime organizatora zagrebačke konvencije se zahvalima partnerima na saradnji te istakla da je REFESTICON uspio da uspostavi međunarodnu saradnju i dodatno podstakne stvaralaštvo u Crnoj Gori.

"Svaka zbirka je tematska i svake godine se objavljuju priče poznatih autora, među kojima su i pisci iz Hrvatske", navela je Kranjčević i pozvala kolege da posjete festival u Bijelom Polju.

Rabrenović je preporučio zainteresovanim autorima da pošalju priče na temu putovanja kroz vrijeme ili priče o stećcima.

Promociji su prisustvovali i organizatori partnerskih festivala iz Pazina Mirko Grdinić, iz Celja Bojan Eskelenski, iz Splita Toni Lozančić i iz Beograda Tihomir Jovanović.

Konvencija naučne fantastike 44. SFeraKon održava se uz podršku Ministarstva za kulturu i medije od 13. do 15. maja u Zagrebu sa 110 programa među kojima su izlaganja učesnika iz više država Evropske unije.

 

Tekst i foto: Redakcija RBP i Refesticon