twitter

Cimeša: Rabrenović je pisac nove književne Crne Gore

Promocija zbirke kratkih priča pod nazivom „Atropa belladonna“, Dragića Rabrenovića održana je večeras na Cetinju, u Narodnij biblioteci i čitaonici „Njegoš“.

Večeras imamo susret sa fantastičnom književnošću i veoma inspirativnim autorom – kazao je tokom promocije književnik Borislav Cimeša, ističući da se u Rabrenovićevoj knjizi čitaoci suočavaju sa stvarnim i nestvarnim likovima, natprirodnim bićima, čudesnim događajima, temama i interesovanjima.

Pred nama je relevantna knjiga, a Rabrenović je jedan od crnogorskih pisaca nove književne Crne Gore. On u svojoj knjizi pronalazi centre naše tradicije, ali i ljudske tradicije u širem smislu i razvija ih u novoj, originalnoj estetskoj produkciji, podarivši joj dragocjenu modernost. Autor tu modernost uzdiže do univerzalnosti, jer njegove proze imaju međunarodni i opšti nivo, što uzdiže autorov imidž, ne samo u nacionalnim i regionalnim prostorima, nego i u prostorima književnog i evropskog kosmosa – kazao je Cimeša.

Prema njegovim riječima, Rabrenović je pisac koji promišlja i spaja nespojivo, nedovršeno i nikad ispričano.

On briše granice jave, sna i snova, otkriva vrijednosti, otkriva stvarnost, novu realnost sastavljenu od mašte i snova, svojstveno potrebi savremenog kritičkog doba kojem pripadaamo. Rabrenoviću je nedovoljna postojeća realnost, pa hoće da je proširi i obogati sa mnogo novih lica, mogućnosti, sadržaja i novog duha. On svojom maštom i zamišljenošću nad svijetom širi ljudsku nadu i produžava ljudski vijek. Njegove proze su bajkovite, goleme i pustolovne, zanosne i zanosive, pa tako stvaraju čitaocu nove impresivne predstave. Rabrenović zaslužuje najdublju pažnju i podršku književne zajednice – naglasio je Cimeša.

Obraćajući se prisutnima, Rabrenović je kazao: “Prvo ću da ustanem i da se zahvalim Cetinju koje me inspiriše, i da iskoristim priliku da se zahvalim Cetinjanima na svemu što su uradili za Crnu Goru. Ovo ne kažem iz kurtoazije, već zato što tako osjećam”.

Govoreći o svojoj knjizi, Rabrenović je istakao da fantastika za njega predstavlja život.

Život, svakodnevni život, život koji smo proživjeli ili neki budući život koji ćemo da dočekamo ili o kojem sanjamo. U ovim pričama se prepliću život i smrt, eros i tanatos, prepliće se prošli život, istorija i budućnost, velikani Crne Gore sa vanzemaljskim bićima, sa bićima koja su vještački stvorena, sa bićima koja, možda, u nekom univerzumu postoje, i sa bićima o kojima mi često maštamo, među kojima je to vrhovno božanstvo ili Bog – kazao je Rabrenović.

Tokom promocije, sa autorom je razgovarao i publicista Božidar Proročić, dok je moderatorka večeri bila Ksenija Janković.

Dragić Rabrenović, pisac fantastike, prvi je crnogorski dobitnik evropske nagrade za nove autore “Chrystalis Award,” koju dodjeljuje Evropska konvencija za naučnu fantastiku. Rabrenović je zastupljen s više od 20 priča u festivalskim zbirkama i antologijama u regiji. Organizator je Regionalnog festivala fantastične književnosti “Refesticon“.

 

Izvor i foto: RTV Cetinje

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Tekst objavila: Sanida Kajević