twitter

Radionice kratke priče za bjelopoljske srednjoškolce u susret jubilarnom REFESTICON-u (video)

U susret jubilarnom 10. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON organizacioni odbor ove književne manifestacije pokrenuo je Radionice kratke priče za učenike srednjih škola iz Bijelog Polja.

Kreativne radionice počele su danas u Kući Rista Ratkovića, a osnivač REFESTICON-a i književnik, Dragić Rabrenović, kazao je da im je cilj da što više mladih uključe u kulturna dešavanja, ali i da ih podstaknu da stvaraju i pišu.

“Stvaralaštvo mladih je već nekoliko godina unazad u fokusu festivala REFESTICON, što potvrđuju konkursi koje raspisujemo, alii knjige koje objavljujemo, a u kojima su priče crnogorskih učenika. Zato smo i u susret jubilarnom festivalu, kao centralnom događjaju projekta REFESTICON, odlučili da organizujemo ove radionice, pomognemo mladima da steknu vještine pisanja, podstaknemo ih da zavole književnost i motivišemo da pišu i prijavljuju se na konkurse”, kazao je Rabrenović.

Organizacijom radionica, kako je napomenuo, žele i da mlade povežu sa savremenim književnicima i piscima fantastike, a kao rezultat očekuju nove fantastične priče, čiji su autori upravo talentovani mladi Bjelopoljci.

“Želimo da se na neki način približimo mladima kao predavači u srednjim školama, ali i kao pisici koji se već dugi niz godina bave kratkom pričom, da im prenesemo iskustva, naučimo ih kako da pišu i stvaraju. Naravno, radionice će biti interaktivnog karaktera, a nadamo se da će se po završetku mladi gotovim proizvodom, kao što je kratka priča, obratiti publici u Bijelom Polju”, kazao je osnivač REFESTICON-a i književnik, Dragić Rabrenović, dodajući da će pored njega, radionice voditi i književnik iz Bijelog Polja, Kemal Musić, kao i profesorica književnosti Milka Španjević.

Radionice kratke priče pohađa i učenik drugog razreda Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, Vojin Nedović, koji je, kako je istakao, sa oduševljenjem dočekao vijest o ponovnom pokretanju ovih književnih druženja.

„I ranije sam učestvovao na ovim radionicama, tako da me je to pozitivno iskustvo motivisalo da se opet prijavim, jer sam znantno unaprijedio svoj stvaralački rad. Takođe, radionice dolaze u pravom trenutku, s obzirom da trenutno radim na pripremi priče za jubilarni REFESTICON, tako da sam siguran da će mi mnogo značiti kako bih je završio na vrijeme i kako bi bila što kvalitetnija“, rekao je Nedović, čija je priča objavljena i u ranijoj refestikonskoj zbirci „Putevima Ilira“. 

 

 

Podsjetimo, u okviru Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON do sada su objavljene tri zbrike priča crnogorskih učenika, a u toku je konkurs za četvrtu, koji će biti otvoren do 1. maja i to na temu „Putnik“.

 

  

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević