twitter

Rabrenovićeva “Atropa Belladonna” promovisana na 24. Nikšićkim književnim susretima

Zbirka kratkih priča “Atropa Belladonna”, pisca fantastike iz Bijelog Polja Dragića Rabrenovića, promovisana je juče na 24. Nikšićkim književnim susretima.

 

Sa autorom je o pričama razgovarala mr Tamara Pejović Labudović, dok je odlomke čitala studentkinja Magdalena Smolović.

Nakon što je izrazio zahvalnost organizatorima iz Biblioteke Njegoš i direktorici Bojani Obradović, autor je pojasnio da su u zbirci sabrane priče koje su ranije objavljene u regionalnim zbirkama i antologijama. Napominjući da se elementi fantastike koriste u pripovjedanju tema koje nas suočavaju sa egzistencijalnim pitanjima, željama i strahovima pojedinaca, ali i problemima društva u cjelini, Rabrenović je pojasnio da je zajednička nit koja povezuje priče uticaj sudbine, kao prirodne nužnosti.

"Zbirka nosi naziv po biljci koja je istovremeno otrovna i ljekovita i koja je ime i dobila po Atropi, jednoj od tri suđaje", pojasnio je autor publici u Nikšiću, dodajući da se radi o pričama u kojima se prepliću istina i fikcija.

Moderatorka Pejović Labudović je analizirala naslovnu priču u kojoj je naučnica Jelena povezana sa crnogorskom princezom, a kasnije italijanskom kraljicom Jelenom Petrović Savojska. Nakon toga je istakla priču sa elementima naučne fantastike Posljednji meteor, u kojoj crnogorski vladika i vladar, Petar II Petrović Njegoš, traži rješenje za spas planete Zemlje.

Kao različitu od ostalih priča Pejović Labudović je izdvojila Najezdu gnjida. Kako je navela iako je objavljena 2017. godine predskazuje virus koji se posredstvom modifikovanih kreatura širi čovječanstvom.

Sinoć je u gradskoj kući u Nikšiću predstavljen i roman Beton bluz prof. dr Slavice Perović, a nakon toga i stvaralaštvo Ivane Demić, dobitnice Ninove nagrade.

Redakcija Radija Bijelo Polje

Foto: Biblioteka Njegoš