twitter

REFESTICONSKA IZDANJA PRESTAVLJENA ONLINE NA SPLITSKOM FANTASTIKONU

U online promociji na sedmom izdanju FantaSTikona, splitske konvencije fantastike, predstavljena su izdanja Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja.

"Tema ovogodišnjeg FantaSTikona Narodne priče naših krajeva je veoma značajna i važna za dalji razvoj fantastike", istakao je Dragić Rabrenović, organizator REFESTICON-a, napominjući da je na ideji očuvanja kulturne baštine, mitova i legendi zasnovan prvi i jedini festival ove vrste u Crnoj Gori čije je realizator Radio Bijelo Polje.

"To su predanja na kojima je nastala narodna književnost a kasnije i fantastična književnost. Tako smo proteklih godina obrađivali teme koje povezuju istoriju i tradiciju sa danšnjim problemima i pitanjima razvoja čovječanstva", pojasnio je Rabrenović, dodajući da su iz tog razloga prošle godine festival posvetili Ilirima, kada je objavljeno ukupno šest knjiga o ovoj temi.

Publici su predstavljene prošlogodišnje zbirke Ilirsko kraljevstvo i Drevni Iliri, kao i zbirke učenika Ilirske legende i Putevima Ilira, Strip Stope u vremenu i roman Teuta kraljica Ilira Miraša Martinovića. Kao i zbirke objavljene ove godine Virus 21 i Bio jednom jedna virus.

Nakon čega je Rabrenović predstavio i svoju zbirku priča Atropa Belladonna, pojašnjavajući da i sam naziv knjige vezuje za narodna predanja o velebilju, istovremeno otrovnoj i ljekovitoj biljci, ali i Atropi ili u slovenskoj mitologiji Suđajama, koje određuju sudbinu još na rođenju.

Jedna od organizatorki konvencije u Splitu Romana Jadrijević Lozančić je pozvala autore iz Hrvatske da šalju priče za novi konkurs i posjete REFESTICON ističući da se organizuje u predivnom djelu Crne Gore.

"Osim odličnih programa u Bijelom Polju su veoma gostoljubivi domaćini, a postoje i pričeiz davnina o zmajevima koje nas mogu dodatno povezati", zaključila je predstavnica FantaSTikona.

Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST sedmo izdanje konvencije organizovala je hibridno, na lokaciji u Splitu i online putem na Discordu od 29. – 31. oktobra.

 

Redakcija portala Refesticon 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.