twitter

"Atropa Belladonna" istovremeno opominje savremenog čovjeka i daje putokaz

Promocija zbirke kratkih priča “Atropa Belladonna” Dragića Rabrenovića održana je sinoć u Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru. Knjigu su osim autora predstavili u ime organizatora urednica programa Aleksandra Tomović i književnik Kemal Musić.

Nakon što je pročitala odlomak iz naslovne priče, u kome se pominje i grad domaćin, Tomovićeva je pojasnila da je riječ o zbirci koju čini 15 priča objavljenih u zbirkama i antologijama širom regiona, dok je napomenula da je Rabrenović jedini pisac iz Crne Gore koji je dobitnik nagarade evropskog društva za fantastiku za nove pisce.

Prema riječima direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemala Musića, Rabrenovićevo pisanje, iako često oslonjeno na tradiciju, istoriju i kulturološki kod podneblja u kojem živi, ima svoj put, izraz i suštinu, a priče se ipak najbliže mogu okarakterisati kao moderne.

"Već u prvom pasusu može se primijetiti da se radi o piscu koji zna šta hoće. Da se radi o autoru koji pažljivo gradi svoju spisateljsku karijeru, autoru koji igra na sigurnu kartu – kartu ozbiljne književnosti, a to je, reklo bi se, rezultat jednog ogromnog, a probirljivog, čitalačkog iskustva. Iskustva koje se susrelo sa pripovijedačkom darovitošću ljudi autorovog podneblja, širokim obrazovanjem i Rabrenovićevom imaginacijom", naveo je Kemal Musić.

On je istakao da su priče u knjizi “Atropa Belladonna” upozorenje savremenom čovjeku da će, ako nastavi kursom kojim ide, doživjeti propast, ali istovremeno i putokaz kako se takvo stanje može prevladati.

Prema njegovim riječima Rabrenović ukazuje na određene ljudske i društvene nedostatke i tako pokušava da napravi neki bolji svijet. Zbog čega, kako navodi Musić, ovu knjigu treba shvatiti kao krik čovjeka protiv vremena u kojem živi, ali i protiv nečega što podsjeća na čovjeka, ali toliko odstupa od njegovog ideala.

"Sve Rabrenovićeve pripovijesti, neobični junaci, nadrealne sudbine, nestvarni likovi zapleteni u sopstvenim vrtlozima života, ulivaju se u jedan tok, u jedan pravac koji ide u potragu za magijom", zaključuje Musić, autor deset proznih ostvarenja.

Nakon što je izrazio zahvalnost organizatorima Dragić Rabrenović je istakao da je posebno počastvovan što se među zidinama drevnog grada održava promocija, jer kako je rekao mnoge priče zasniva na stvarnim događajima i ličnostima iz naše prošlosti.

"Teme o kojima sam želio nešto da kažem sam zapisao i to uglavnom kroz fikciju. Poput egzistencijalnih, teoloških i filozofskih pitanja, do pitanja koja se nameću razvojem nauke, vještačke inteligencije, nano tehnologija, kloniranja", navodi autor zbirke i dodaje da traga i za odgovorima na pitanja koja susrećemo u dubini podsvjesti ili svijesti, kada srećemo sebe, svoje strahove, iskušenja.

Rabrenović pojašnjava da su likovi njegovih priča i Knez Vladimir, kraljica Teuta, princeza Jelena i Njegoš, ali i androidi iz budućnosti, naučnici, poznati umjetnici i tragično stradali pisci. Kao ilustraciju autor je izdvojio odlomke iz distopijske priče Pijanistkinja, o čovjeku koji uništava androide, zatim Svi smo grešni, o grijehu kao virusu čovječanstva, te pročitao priču Teodorino zavješanje, legendu o ljubavi Vladimira Dukljanskog i Teodore Kosare.

 

Redakcije Radija Bijelo Polje i portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.