twitter

Dječija nedjelja: Refestikonska izdanja na poklon zatonskoj školi (video)

U okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje danas je Osnovnoj školi „Braća Ribar“ poklonio izdanja Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Direktorica Radija Bijelo Polje, dr Andrijana Rabrenović, uručujući knjige je istakla da je uloga javnog medijskog servisa osim toga što informiše građane i da edukuje, zbog čega se, kako je navela posebna pažnja poklanja djeci i mladima.

''Radimo na afirmaciji mladih stvaralaca, što oni i zaslužuju, jer su tokom svih ovih godina, koliko šalju priče na konkurs, pokazali koliko su kreativni i maštoviti. Dakle, treba im samo dati podršku, a mi to činimo, između ostalog, putem konkursa za festival REFESTICON. Upravo je jedan od razloga zbog čega je ovoga puta odabrana škola iz Zatona bio i taj što su u zbirkama zastupljene i priče njihovih učenika“, navela je direktorica Radija Bijelo Polje.

Rabrenović je napomenula da su od devet učenika iz Bijelog Polja njih dvoje učenici škole ’Braća Ribar’ čije su priče objavljenje u zbirci "Bio jednom jedan virus".

Direktor OŠ „Braća Ribar“, Arso Stijović, zahvalio je Radiju Bijelo Polje na donaciji i istakao da će u ovoj obrazovnoj ustanovi u  narednom periodu dodatno njegovati kult knjige.

„Čini mi se da je knjiga malo i zaboravljena, te je ovo sjajna prilika da još jednom ukažemo na njenu važnost. U tom cilju mi radimo i na proširenju bibliotečkog prostora, kako bi djeci obezbijedili prostor za čitanje i pisanje, zbog čega se nadam se da će naša škola iznjedriti neke nove velike pisce“, kazao je direktor Stijović.

On je pohvalio i učenike koji pišu i šalju priče na konkurse, a zahvalio je i profesorima koji su im velika podrška.

Profesorica književnosti, Snežana Bošković, istakla je da Radio Bijelo Polje i OŠ „Braća Ribar“ imaju odličnu saradnju, te zahvalila ovom javnom medijskom servisu što daje priliku djeci i mladima da pišu i stvaraju.

„Raduje me i to što imamo kvalitetne i talentovane učenike, čiji radovi uvijek zavrijede pažnju komisije i stručnog žirija, pa budu i objavljeni. Tako je bilo i ove godine, priča Slađane Mihailović objavljena je u zbirci ’Bio jednom jedan virus’, Ognjen Femić osvojio je drugo mjesto na tom konkursu, a dvije godine ranije naša učenica Rada Korać osvojila je prvo mjesto. To  potvrđuje da imamo kvalitenu djecu, da sa njima radimo i vjerujem da ćemo nastaviti zajedno da usmjeravamo malde ljude i da im otvaramo vrata književnosti“, kazala je profesorica Bošković.

Podsjetimo, obilježavajući Dječiju nedjelju Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje je poklonio knjige i Narodnoj biblioteci, a danas od 19 časova u saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije organizuje književni program u kući Rista Ratkovića, u okviru kojeg će biti promovisane priče bjelopoljskih učenika objavljenih u zbirci „Bio jednom jedan virus“.  

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić