twitter

Donacijom Radija Bijelo Polje obogaćen fond Narodne biblioteke (video)

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, u okviru Dječije nedjelje, poklonio je knjige Narodnoj biblioteci u Bijelom Polju.

Riječ je o knjigama objavljenim u proteklih nekoliko godina u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, a među njima su i zbirke priča Zmajevi dolaze“, „Ilirske legende“ i „Bio jednom jedan virus“, čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja i Crne Gore. 

Uručujući ova festivalska izdanja, direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, kazala je da ovom donacijom još jednom iskazuju obavezu javnog medijskog servisa u afirmaciji knjige kao medija. 

„I ne samo to, na ovaj način želimo da afirmišemo čitanje, kao i mlade ljude koji stvaraju, jer se u ovim zbirkama koje smo poklonili biblioteci nalaze i priče čiji su autori upravo osnovci i srednjoškolci iz Crne Gore, na koje smo jako ponosni. I pored toga što djeca, kao i svi mi, žive u digitalnoj eri, eri novih tehnologija, moraju sačuvati tu ljepotu čitanja, jer nije isti osjećaj čitati knjigu putem telefona, tableta, računara i čitati iz knjige kao tradicionalnog medija“, istakla je direktorica Rabrenović. 

Ona je zahvalila i rukovodiocu Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edinu Smailoviću, na dosadašnjoj saradnji. 

„Vjerujem da ćemo ovu saradnju nastaviti dodatno da unapređujemo, te da ćemo zajednički podstaći mlade ljude da čitaju, ali i da njeguju žanr fantastike, koji i afirmišemo organizacijom Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON“, zaključila je direktorica Radija Bijelo Polje. 

Rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, zahvalio je na donaciji i istakao zadovoljstvo što će upravo ovi naslovi krasiti police dječijeg odjeljenja biblioteke. 

„Ove knjige će svakako naći svoje mjesto u našoj biblioteci, siguran sam da će za njih biti interesovanja, te da ćemo i u budućnosti sarađivati sa našim lokalnim javnim servisom, koji ima jako značajnu ulogu u podsticanju mladih ljudi ne samo da čitaju, već i da pišu i da budu aktivni sudionici književnog života u Crnoj Gori“, naglasio je Smailović. 

Podsjetimo, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i u prethodnom periodu donirao je određeni broj izdanja Narodnoj biblioteci, obogaćujući tako njen fond aktulenim naslovima, posebno iz žanra fantastike. 

Inače, Dječija nedjelja, povodom koje je i organizovana ova donacija, obilježava se svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu, a sve u cilju promovisanja prava djeteta.

 

  

 

Autorka: Sanja Dulović 

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.