twitter

Refesticon i nova izdanja predstavljeni na Fanfestu u Sloveniji

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON i nova izdanja predstavljeni su na 5. Slovenačkom festivalu fantastične književnosti Fanfest u Celju.

 

O projektu koji realizuju devet godina u Bijelom Polju govorila je u ime organizatora Andrijana Rabrenović, direktorica Radija Bijelo Polje.

Kako je istakla ovaj javni emiter u saradnji sa partnerima sprovodi višefazni projekat koji objedinjuje radio serijale, veb portal, izdavačku djelatnost i međunarodni festival.

"Svake godine biramo temu koja je značajna za našu kulturnu baštinu i koja može istovremeno biti zajednička cijelom regionu", istakla je direktorica radija i napomenula da su gosti festivala brojni istaknuti pisci iz ove oblasti.

"Osim književnog programa imamo i edukativne radionice za mlade, pokrenuli smo i konkurs za učenike i ustanovili međunarodno priznanje Zlatni zmaj", pojasnila je Rabrenović ljubiteljima fantastike u Sloveniji i podsjetila da je prvi dobitnik bio Zoran Živković, njihov specijalni gost.

U izjavi za TV Celje Andrijana Rabrenović je iskazala zahvalnost Bojanu Eskelenskom i ostalim organizatorima i dodala da je veliki podvig što su u okolnostima složene zdravstvene situacije uspjeli da naprave međunarodni festival i okupe organizatore i književnike iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore i predstave izuzetno plodonosne stvaraoce i izdanja iz Slovenije.

O izdavačkoj djelatnosti i festivalskoj ediciji govorio je urednik izdanja i idejni tvorac festivala Dragić Rabrenović. Kako je naveo zbirke kratkih priča su mjesta okupljanja najboljih autora iz država Zapadnog Balkana, istovremeno poznatih i afirmisanih pisaca i novih imena.

"Posebno smo ponosni na antologiju Savremena crnogorska fantastika, u kojoj je zastupljeno 28 autora iz Crne Gore, čije su priče objavljene u festivalskim zbirkama", istakao je predstavnik REFESTICON-a.

Rabrenović je ovom prilikom predstavio i svoju knjigu Atropa Belladonna, pojasnivši da je riječ o zbirci u kojoj su odabrane neke od priča objavljenih na festivalima širom regiona.

"Drago mi je što imam priliku da i Celju predstavim knjigu jer sam i ove godine inspirisan istorijom ovog grada i grofova stvorio priču koja je objavljena na konkursu u reviji Supernova", dodao je ovaj pisac.

Osim u predstavljanju izdavaštva u Crnoj Gori Rabrenović, najavljen kao ovogodišnji dobitnik evropske nagrade za nove autore, je govorio i na promociji međunarodne antologije Virusna zavjesa. Kako je pojasnio knjigu je priredio organizator festivala iz Rumunije Darius Hupov, a čine je priče autora iz deset država Jugoistočne Evrope.

"U pitanju je projekat koji ima za cilj da okupi i poveže odabrane autore iz što više država zbog čega su priče objavljene na engleskom", pojasnio je on na petom Fanfestu u Celju i izrazio zadovoljstvo što je i njegova priča u toj knjizi i što je predstavlja sa odabranon autorkom iz Slovenije.

Na Fanfestu u Celju dvije decenije dugu djelatnost Festivala fantastične književnosti u Pazinu predstavio je Mirko Grdinić. Dok je posebni gost iz Istre bio i pisac Dalen Belić, dobitnik evropske nagrade za mlade autore 2019. godine.

Grdinić je govorio o temama koje se biraju svake godine i dodao da će se uskoro pojaviti najnovija zbirka posvećena muzejskim pričama.

Prema riječima Tihomira Jovanovića urednika izdanja Regia fantastika iz Beograda do sada je objavljeno šest ovih međunarodnih antologija i do kraja godine će izdati i sedmu knjigu iz ove edicije sa dvostrukom temom filma Stvar i distopija.

On je predstavio i druga izdanja koja objavljuje Udruženje Fanovi naučne fantastike i govorio o planovima za naredni period.

Od autora iz Slovenije nove knjige su predstavili Bojan Eskelenski, Andrej Ivanuša i Jan Bilodjerič.

Specijalni gost Fanfesta u Celju prof. dr Zoran Živković održao je radionicu pod nazivom Kako (ne) pisati fantastiku, dok je u završnici programa govorio na temu Fantastika u djelima Dostojevskog.

 

Radio Bijelo Polje