twitter

Rabrenović dobitnik evropske nagrade Chrysalis za pisce fantastike

Crnogorski pisac fantastike Dragić Rabrenović, dobitnik je evropske nagrade za nove autore Chrysalis Award, saopšteno je na svečanoj ceremoniji 43-ćeg Eurocona, koji se održava od 15. do 18. jula u Fjuđiju, u Italiji. On je prvi pisac iz Crne Gore kome je dodjeljena ova nagrada Evropske konvencije za naučnu fantastiku.

Odbor Evropskog udruženja za naučnu fantastiku (ESFS) je odlučio da nagradi Rabrenovića uzimajući u obzir da mu je u junu izašla prva zbirka kratkih priča Atropa Belladonna, te da je u proteklom periodu zastupljen sa više od 20 priča u festivalskim zbirkama i antologijama u regionu, među kojima je i antologija pisaca iz deset država Jugoistočne Evrope.

Po odluci Odbora ESFS ovo priznanje za 2021. godinu dobili su i: Anna Zabini (Austrija), Irena Parvanova (Bugarska), Chiara Pumper (Hrvatska), Jean-Michel Ré (Francuska), Helen Corcoran (Irska), Romina Braggion (Italija), Cosimo Suglia (Luksemburg), Bianca Sol (Romania), Mikhail Kovba (Rusija), Sara Engström (Švedska) i Vlad Sord (Ukrajina).

Na Evropskoj konvenciji naučne fantastike Eurocon 2021, koji se od 1972. godine organizuje u različitim državama Evrope, dodjeljene su nagrade u još tri oblasti: za dostignuće, galerija slavnih i evropski velemajstor. Ove godine domaćin Eurocona, je Udruženje za kulturu Deep Space One iz Rima, koje organizuje konvenciju Deepcon.

Izvor: https://www.esfs.info

Foto: Arhiva RBP i ESFS