twitter

Zbirka “Virus 21” omaž Pekićevim djelima, tema virusa inspirisala brojne pisce fantastike

Zbirka kratkih priča “Virus 21”, objavljena u okviru Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Virus, kao omaž djelima istaknutog književnika Borislava Pekića.

Ipak, ovo je tema koja se namtenula sama, a korona virus koji već godinu i po dana vlada svijetom, aktuelizovao je ne samo Pekićev roman “Besnilo”, već i druga djela fantastike ovog akademika, prozaiste, scenariste i dramskog pisca.

Inspirisani ovom temom, stvaraoci iz cijelog svijeta poslali su 54 priče, od kojih je stručni žiri odabrao one najbolje i to 27 autora iz sedam država, 16 iz Srbije, četiri iz Hrvatske, tri iz Crne Gore i po jedna priča iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Njemačke.

Urednik devete zbirke iz međunarodne refestikonske edicije, Dragić Rabrenović, kazao je da su se u zbirici našle kako priče afirmisanih pisaca iz regiona, tako i autora koji prvi put učestvuju na ovom međunarodnom konkursu.

“Ovom zbirkom odali smo počast djelima Borislava Pekića, koji je zapravo rođen u našoj Podgorici, čime smo ostvarili i onu našu misiju očuvanja i popularizacije crnogorske kulturne baštine. Posebno nas raduje što iz godine u godinu imamo sve veći broj mladih autora, onih koji ‘rastu’ sa REFESTICON-om, a tu su naravno i oni već afirmisani autori, čije priče su se našle u gotovo svakoj refestikonskoj zbirci”, kazao je Rabrenović, dodajući da je ponosan što su uprkos epidemiji korona virus uspjeli da realizuju preko 20 programa za tri dana REFESTICON-a.

Predsjednik žirija, Adnadin Jašarević, istakao je da u ovoj zbirci pored fantatsičnih, ima i nadrealnih, erotičnih priča.

“Čak ima I ratova svjetova, tako da pojedine priče naginju ka naučnoj fantastici”, dodao je Jašarević.

Jašarević je rekao i da su priče pune elemenata misterije, trilera, ali i legendi i bajki.

Pored toga što je zbirka fantastična, prema riječima člana žirija, Mirka Grdinića, ima I posebnu emocionalnu notu.

“Skoro svaka priča je protkana emocijama, što I ne čudi, uzimajući u obzir I to da je ovaj virus pogodio cijeli svijet,tako da se ova knjiga može okarakterisati kao presjek posljedica covid 19”, podvukao je Grdinić.

U zbirci “Virus 21”, između ostalih, našle su se i priče Alme Zornić i Tihomira Jovanovića, koji su svoje priče večeras predstavili u Bijelom Polju.

Podsjetimo, organizator devetog REFESTICON-a je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizator Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije, a partner NVO Akademija društvenih nauka.    

Tokom prethodnih mjeseci u okviru ovog projekta realizovani su brojni serijali emisija, objavljeno je više knjiga, a kao kruna projekta REFESTICON u Bijelom Polju je prethodna tri dana organizovan i sam festival, u okviru koje je održano preko 20 aktivnosti, koje takođe predstavlaju doprinos razvoju fantatsike, kako u Crnoj Gori, tako i u region. 

 

Autorka: Sanja Duović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić