twitter

Prva Rabrenovićeva zbirka ,,Atropa Belladonna“ promovisana na REFESTICON-u

Zbirka priča "Atropa Belladonna", autora Dragića Rabrenovića, premijerno je promovisana večeras u Kući Rista Ratkovića, na IX REFESTICON-u.

Ovo je prva zbirka crnogorskog pisca kratkih priča i osnivača jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori, a u njoj se našao samo dio Rabrenovićevih priča objavljenih u brojnim regionalnim festivalskim zbirkama.

Jedan od recenzenata zbirke ,,Atropa Belladonna“, Adnadin Jašarević,istakao je da Rabrenovićeva proza predstavlja neobičan, ali funkcionalan spoj starog i novog, u kojoj, kako je naveo, nanovo ispisuje, redefiniše, afirmiše, kritikuje stavove, vrijednosti svojstvene vremenu kojim se bavi, ali i vremenu u kojem živi.

„Rabrenović spaja nespojivo, nedovršene, nikada ispričane priče o stvarnim i imaginarnim ličnostima, brišući tako u potpunosti granice između jave i sna, ispredajući jedan novi univerzum u kome je sve moguće, da likovi iz priča zalutaju među nas, ili mi u priču“, naveo je ovaj bosansko-hercegovački pisac.

Na promociji Rabrenovićeve zbirke govorio je izdavač Borislav Cimeša, koji je naglasio da je Rabrenović pionir savremene fantastične književnosti u Crnoj Gori.

,,Ova Rabrenovićeva zbirka ispunjena je fantazijom, maštom, sanjarenjem, u njoj se prepliće ono stvarno i nestvarno, pretapa se jedno u drugo“, kazao je Cimeša.

Istakao je da je ,,Atropa Belladonna“ predstavlja vrijedno književno djelo, kojim Rabrenović otvara nove vidike i prostore.

Cimeša kaže da je Rabrenović pisac nove generacije, te da će upravo on u budućnosti biti sjajan promoter bjelopoljske književne scene.

,,Rabrenović je kao osnivač festivala REFESTICON uspio da okupi i poveže pisce regiona, uveo je fantastičnu knjževnost u stvarnost crnogorske scene, a uprkos brojnim izazovima, i dalje istrajava na tom putu“, podvukao je Cimeša.

Autor zbirke, Dragić Rabrenović, zahvalio je svima koji su doprinijeli da ova zbirka ugleda svjetlost dana.

Izdavač zbirke ,,Atropa Belladonna“ je Crnogorski kulturni forum sa Cetinja.

 

 

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić