twitter

Radoslav Petković dobitnik nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“

Dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo „Stefan Mitrov Ljubiša“ za 2019/2020. godinu koju dodeljuje Festival „Budva, grad teatar“ je književnik Radoslav Petković. Odluku o nagradi donio je žiri u sastavu: Mihajlo Pantić, Nadežda Čačinović i Slavica Perović.

Nagrada će svečano biti dodijeljena na zatvaranju Festivala koji se održava od 10. jula do 20. avgusta u Budvi.

„Nagrada koju su dobili pisci poput Mirka Kovača, Ljubomira Simovića i Boža Koprivice nije samo priznanje za ukupan književni rad: ona čini da se laureat osjeti privilegovanim što je u dobrom društvu. Nema pisca kog ne raduju nagrade. Ali nagrada je istovremeno i obaveza da budete posvećeni poslu koji najviše volite“, istakao je Petković povodom vijesti da je dobitnik prestižnog priznanja.

Radoslav Petković rođen je 1953. godine u Beogradu. Objavio je romane: Put u Dvigrad (1979, Nagrada „Miloš Crnjanski“), Zapisi iz godine jagoda (1983), Senke na zidu (1985), Sudbina i komentari (1993, nagrade: „Meša Selimović“, „Borbina nagrada“ za najbolju knjigu godine i Ninova nagrada za najbolji roman godine) i Savršeno sećanje na smrt (2008, nagrada „Borisav Stanković“); knjige priča: Izveštaj o kugi (1989, „Andrićeva nagrada“) i Čovek koji je živeo u snovima (1998, „Vitalova nagrada“ za knjigu godine); i knjige esejističke proze: Ogled o mački (1995), O Mikelanđelu govoreći (2006), Vizantijski internet (2007), Upotreba vilenjaka (2008), Događaj godine (2010) i Kolumbovo jaje (2017, nagrada „Dusan Vasiljev“).

 

Dela Radoslava Petkovića prevođena su na engleski, francuski, nemački, grčki, mađarski, bugarski, slovenački, slovački i makedonski jezik. Prevodio je sa engleskog Čestertona, Tolkina, Defoa i Stivensona. 

Priče Radoslava Petkovića nalaze se u više antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu. 

Živi i radi u Novom Sadu.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.