twitter

Rabrenovićeva priča objavljena u prvoj SFF antologiji Istočne Evrope

Priča „Svi smo grešni“, crnogorskog pisca fantastike Dragića Rabrenovića, objavljena je u prvoj antologiji naučne fantastike i fantazije (SFF) Istočne Evrope “Virusna zavjesa”.

Antologiju čine priče autora iz deset država iz Jugoistočne Evrope i to priče o pojavi i širenju hemoragijske groznice, virusa koji napada zemlje Zapadnog Balkana, zbog čega su svi stavljeni u karantin.

Iako je tema virus, Rabrenović se u svojoj priči bavi i grijehom sa kojim je čovječanstvo suočeno od samog nastanka.

„Virus je nešto sa čime se čovječanstvo i sada suočava više od godinu dana zbog pandemije korona virusa, ali moja priča se zapravo odnosi na ono sa čim je čovječanstvo suočeno od samog nastanka,a to je grijeh. Radnja se dešava u Crnoj Gori, u jednom manastiru, različiti likovi su u pitanju, ali su okupljeni na jednom mjestu. Kroz taj njihov izolovani svjet, koji saznaje za pojavu virusa u društvu, opisuje se njihov životni put, od toga kako su nekada živjeli, do toga kako su došli do manastira“, kazao je Rabrenović za Radio Bijelo Polje.

Iako nije želio mnogo da otkriva o priči, već da ostavi čitaocima da sami uđu u njenu suštinu, Rabrenović je kazao da je riječ o grijehu koji svaki čovjek nosi sa sobom.

„Uprkos raznim situacijama u kojima se nalazimo, nekada postoji nešto što je iznad nas, na šta ne možemo da utičemo, a nekada to što utiče na nas, kreira dalji životni put. Tako i u ovoj priči ’Svi smo grešni’, iako možda fizički i geografski izlovana zajednica, ljudi u tom manastiru se suočavaju sa istim problemima kao i ostali“, dodao je osnivač REFESTICON-a, jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori.

Prevod Rabrenovićeve priče na engleski jezik radio je Vuk Tošić iz Beograda, a zbornik „Virusna zavjesa“, u kojem se i našla priča ovog bjelopoljskog autora, uskoro će biti promovisan upravo u Bijelom Polju, a potom i na brojnim festivalima i konvencijama širom Evrope, kao i na EUROCON-u u italijanskom gradu Fjuđi, koji se održava 18. i 19. jula.

Podsjetimo, u organizaciji rumunskog festivala fantatsike i različitih udruženja i festivala iz Jugoistočne Evrope, došlo je do formiranja redakcija koja je bila zadužena za prikupljanje priča iz više od 15 država. Tako je i nastala knjiga „Virusna zavjesa“, koju čine priče na engleskom jeziku odabranih autora iz Crne Gore, Rusije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Estonije i Slovenije.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.