twitter

Objavljena nova zbirka pjesama Sretilje Ranka Radovića

Nova knjiga poezije pod nazivom Sretilje, pjesnika iz Bijelog Polja koji živi i stvara u Kanadi, Ranka Radovića, nedavno je objavljena u izdanju Partenona iz Beograda. Knjigu čine dva sonetna vijenca Suve suze i Sretilje, pogovor koji je priredio Nenad Gugl, recenzija doc. dr Rada Vučićevića i osvrti mr Gorana Bjelanovića i Branke Batalo.

U recenziji Vučićević navodi da je Sretilje otkriće ravno stvaralačkom podvigu, nečemu što našoj lirici nedostaje od Njegoševe smrti i njegovih vanvremenih stihova. ’’Ovih Rankovih vijenaca se ne bi postideo ni vladika Rade Petrović, jer sobom nose pečat univerzalnog savršenstva, dakle nema im se što oduzeti a ni dodati’’, navodi recezent i dodaje da su primjer savršene strukture, funkcionalne kompozicije, ritamskog zvučanja, jezičkog značenja, snažne poruke i neizostavne pouke, iz koje se samo iskustvene mudrosti mogu prepoznati.

Književni teoretičar Nenad Gugl, u pogovoru ističe da zbirka Sretilje po kompoziciji, po muzici jezika, po slikovitosti i po velikim tajnama koje otključava izuzetno dragocjena za cjelokupnu književnost.

’’Radović zahvata iz onostranog, sabija prostranstva i svetove u sonete, otkriva neotkrivene tajne, a sa druge strane, celog sebe i svoju snagu, daje poeziji jer joj služi, ali i vlada njom istovremeno’’, navodi Gugl.

Prema riječima reditelja mr Gorana Bjelanovića zbirka Sretilje je prije svega drama nad dramama, koja je neiscrpno polje na kojem će kroz vremena nicati fascinantni plodovi etike i estetike.

Profesorica književnosti Branka Batalo sumira da je neiskaziva riječ Radovićeva. ’’On rimom niže stihovne niti koje krijepe i bole. Duh koji stvara ovakvu peoziju treba oštar i čist vazduh, treba visine, treba pisanje krvlju i suzama, treba stradanje, treba preumljenje, treba Zlat’’, ističe Batalo, aludirajući na pjesmu kojom se završava knjiga.

Ona dodaje da se kroz ove vijence hladnom svijetu vraća toplina i čista emocija. ’’Radović ogoljava dušu patnikovu, vješto oslobađa bol, porađa krik, a potom biljem i nježnošću vida rane’’, navodi se u osvrtu zbirke Sretilje.

Ovo je petnaesta knjiga poezije Ranka Radovića, čije su pjesme prevođene na brojne svjetske jezike i zastupljene u više od pedeset antologija. Radović je dobitnik više povelja, priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu.                                                   

                                                                                       

Redakcija Radija Bijelo Polje i portala Refesticon                                

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.