twitter

Objavljena knjiga "Inicijali" Kemala Musića

Iz štampe je izašla knjiga proze Inicijali, crnogorskog književnika Kemala Musića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. U izjavi za Radio Bijelo Polje autor navodi da je knjiga sačinjena od šest poglavlja koja se mogu čitati pojedinačno, ali i kao cjelina.

’’Knjiga se bavi suštinskim pitanjima potrage za čovjekom i iskonskim vrijednostima pojedinca. Riječ je o kratkoj formi, odnosno fragmentima o identitetskim i društvenim pitanjima’’, navodi Musić.

Uz zahvalnost izdavaču, koji je knjigu uvrstio u značajnu ediciju Savremenik, Musić posebno ističe izuzetnu predanost urednice Nađe Durković u pripremi njegove jedanaeste knjige.

U recenziji srbijanski književnik Jovica Aćin, kaže da Musićeve pripovjedački evocirane epizode, kao isklesane iz crnogorskog kamena, jesu iz dometne prošlosti, ali i iz današnjih dana.

’’Odjednom uviđamo u kojoj se meri vreme ponavlja, te današnja priča vredi unatrag, a stara priča unapredak. Ne samo da se vreme ponavlja nego i ljudi istrajavaju u istom mentalitetu. Svi su nekako bliski jedni drugima, sve jedno da li iz davnih ili skorašnjih dana, to duboko sredstvo među ljudima i trenucima, kao i između reči i stvari, dalekosežna je potka Musićeve knjige. Porodica u Musićevoj knjizi je i naša porodica. To je golema porodica, a sačinjavaju je svi koji se spominju u knjizi. Usredsređenost i predanost, oplemenjeni stišanom poezijom, iz kojih je nastalo ovo delo iziskuje našu pažnju koja je nalik molitvi duše, jer je i samo delo svojevrsna molitva, ili čak obred u kojem je neophodno učestvovati čistog srca’’, naveo je Aćin.

U pogovoru knjige, profesor književnosti Radoman Čečović, ističe da Inicijali apsorbuju ćutanje i nedozvoljavaju mu da bude zabrinutost.    

’’Ti mali zapisi, mali kao vračka, ne pate od ambicije da se dopadnu. Oni, ti fragmenti, samo se slažu u tekst o čovjeku koji misli. Onom koji reaguje. Na novinski natpis, recimo. Na Vuhan. Vuhanski, pridjevski, obračun sa konfliktom unutar svijeta koji se zatočio. U sebe, u nas, u priču. Kad je završio Rane jade, Kiš se kleo u sve da poslije te knjige više ne zna šta je njegov život, a šta literatura. Inicijali su Kemalova zakletva’’, navodi se u pogovoru.                          

                                                                                                            

Redakcija Radija Bijelo Polje i portala Refesticon                                                       

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                            

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.