twitter

PJESNIKU RANKU RADOVIĆU DODJELJNO RUSKO NACIONALNO PRIZNANJE ''IMPERIJALNA KULTURA''

Bjelopoljski pjesnik Ranko Radović, koji živi i stvara u Kanadi, dobitnik je ruskog nacionalnog priznanje "Imperijalna kultura" koje nosi ime Eduarda Volodina. Kako je saopšteno priznanje za poeziju u 2020. godini je primio onlajn, a kada se steknu uslovi nagrada će mu biti lično uručena u Moskvi.

 

Prilikom onlajn obraćanja Radović se za ovu prestižnu nagradu zahvalio žiriju na čelu sa predsjednikom Nikolajem F. Ivanovim, ističući da će godinu za nama, koja ga nije obradovala pamtiti po Rusiji, koja ga je, kako je rekao, posebno obradovala. ''Kažem ja Anđelu Poezije: ako te budu svi na Zemlji zaboravili velika ruska kultura neće te nikad zaboraviti. Tako da ni ja zahvaljujući Rusiji 2020-tu godinu ne mogu da zaboravim'', naveo je višestruko nagrađivani pjesnik u pozdravnom govoru.

 

Prema navodima ruskih medija priznanje koje nosi ime profesora Eduarda Volodina u oktobru su za 2020. godinu dodjelili Savez pisaca Rusije, Fond Sv. Jovana Zlatoustog, časopis "Nova knjiga Rusije", Centar Fedora Ušakova i izdavačka kuća Ihtios, za poeziju, prozu, publicistiku, kritiku, dramaturgiju, knjige o herojima, teoriju, muzičku umjetnost, istorijske podvige i stvaraoce iz prijateljskih slovenskih zemalja.

Ranko Radović je autor 15 zbirki poezije, koje su prevedene na ruski, engleski, španski, makedonski, dok su u pripremi i knjige na njemačkom, ukrajinskom, poljskom i drugim jezicima. Zastupljen je u više od pedeset antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu. Ovaj pjesnik koji je rođen 1952. u Brezi, kraj Bijelog Polja, više od 25 godina živi u Torontu, a za obimno stvaralaštvo je dobio više povelja, priznanja i nagrada među kojima su i međunarodna nagrada Zlatni vitez, Jesenjinova zlatna jesen, zlatna medalja Mihail Ljermontov i drugih. Nosilac je Viteškog krsta i zlatnog ordena Sergeja Jesenjina i Zlatnog ordena za zasluge Rusiji i Saveza pisaca Ruske Federacije.

O dobitnicima ovog priznanja opširnije na:

https://ruskline.ru/news_rl/2020/12/29/nacionalnaya_premiya_imperskaya_kultura_imeni_eduarda_volodina

                                                                                                                             

Redakcija RBP i portala Refesticon                                                                 

Foto: privatna arhiva Ranko Radović                                                                                            

Tekst objavila: Sanida Kajević